Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Combinatie zorg en beveiliging stimuleert langer thuis wonen’

Mark van Dorresteijn
Gehandicapten, ouderen en psychiatrisch patiënten kunnen langer thuis blijven wonen als zij ook geholpen worden bij technische calamiteiten en noodsituaties. Zorgorganisatie Daycom en beveiligingsbedrijf Securitas hebben daarvoor de joint-venture SecuriCare24 opgericht.
'Combinatie zorg en beveiliging stimuleert langer thuis wonen'

SecuriCare24 is een zorg- en alarmeringconcept dat persoonlijke beveiliging biedt met snelle hulpverlening door middel van een mobiel team. ‘We merkten dat alle diensten als zorg, beveiliging en ondersteuning verzuild opereerden’, stelt commercieel directeur Martijn van Gurp. ‘We hebben onderzocht of we dat konden samenvoegen. Dat lukte en de focusgroepen reageerden positief. De dienst draait vooral om eenvoud, dus iedereen moet ermee kunnen werken. We richten ons in eerste instantie op de zorgafhankelijke groepen, maar een alleenstaande vrouw van 42 zou er bijvoorbeeld ook mee kunnen werken.’

Plezierig langer thuis wonen

De dienst focust zich op zorgvragen en calamiteiten die niet planbaar zijn. Als mensen zich niet goed of veilig voelen kunnen zij middels een druk op de knop alarm slaan. In geval van brand of inbraak gaat automatisch het alarm af. Als mensen zich niet goed of veilig voelen, kunnen zij middels een druk op een knop alarm slaan. Op het moment dat iemand een melding maakt, komt dit terecht in de centrale. Zij beoordelen van welke aard de melding is en welke dienst ingeschakeld moet worden. Bij levensbedreigende situaties worden hulpdiensten ingeschakeld, bij zorgvraag het zorgpersoneel en de overige calamiteiten kunnen worden afgehandeld door het mobiele team van Securitas. Het mobiele team komt in actie wanneer mensen zich niet veilig voelen, maar het team kan ook helpen als er water door het plafond komt zetten of de elektriciteit is uitgevallen. Verder helpen zij wanneer mensen pech hebben met hun scootmobiel. Van Gurp: ‘Met de dienst willen we mensen het gevoel geven dat zij op een plezierige manier langer thuis kunnen wonen.’

Ontlasten

De dienst is ook bedoeld om mantelzorgers te ontlasten en kan personen ondersteunen die op een wachtlijst staan van een verzorgingshuis. De dienst draait inmiddels in pilotfase en later dit jaar worden de eerste resultaten bekendgemaakt.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

2 REACTIES

  1. Voor zover ik nu zien kan helpt het gespecialiseerde team van Land van Cuyk mensen om veilig langer thuis te laten wonen. Dit komt overeen met onze dienstverlening en kan een prima basis zijn voor een samenwerking met SecuriCare24.
    Maar er zijn ook verschillen; zo opereren wij (inter)nationaal ipv lokaal. Bovendien bieden wij niet alleen zorgondersteuning maar ook beveiliging van woning en personen. Binnenshuis en buitenshuis. Dit omdat wij een groeiende vraag zagen naar zorg én veiligheid.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.