Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Combinatiebaan bekoort ‘superzusters’

Een combinatie van directe zorgverlening en niet-cliëntgebonden taken biedt perspectief voor hoogopgeleide verpleegkundigen. Dat blijkt uit een onderzoek van NU’91 onder verpleegkundigen die de zorg verlaten.

Hoogopgeleide verpleegkundigen vertrekken uit de zorg vanwege een gebrek aan loopbaanperspectief. Vakbond NU’91 liet verplegingswetenschapper Lilian Lucassen peilen of een ‘combinatiebaan’ hiervoor een oplossing kan zijn: een mix van zorgverlening en bijvoorbeeld onderwijs- of staftaken.

Expertise behouden

Lucassen ondervroeg veertien hoogopgeleide zorgverlaters. De meesten vertrekken naar het onderwijs. Zij zeggen hun nieuwe functie best te willen combineren met werk ‘aan het bed’, als dat hun makkelijk gemaakt zou worden. Anja Cremers van NU’91: “Het onderwijs wil ook graag dat docenten hun praktijkervaring op peil houden. Je zou daarom kunnen denken aan detachering of een gezamenlijke aanstelling bij een onderwijs- en een zorginstelling. Of maak als zorgorganisatie beleid dat verpleegkundigen in staffuncties ook een aantal uren in de directe zorg blijven werken. Zo behoud je hun expertise voor de zorg.” (Redactie Zorgvisie – Krista Kroon)

Wat motiveert ú in uw carrière?

Doe de uitgebreide carrièrewaardentest van HR-bureau Orga.

Lees ook

‘Hectiek en hulpverlenen motiveren leerling-verpleegkundige’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.