Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Commercieel kankercentrum voedt vrees voor ‘beddenstrijd’

Amsterdamse ziekenhuizen vrezen een beddenoverschot op het terrein van de kankerzorg. Door de komst van een nieuw commercieel kankercentrum komen er in de hoofdstad circa 400 behandelplekken bij.

Het International Comprehensive Cancer Institute (ICCI) wil in 2011 de deuren openen in Amsterdam-Noord. De onderhandelingen tussen de Duitse initiatiefnemer Rehamed en de gemeente zijn bijna afgerond, stelt directeur Lex de Lange van de bij het project betrokken medische investeringsmaatschappij Zernike Group.

Internationaal

Het nieuwe instituut gaat deel uitmaken van een internationale keten. Concrete plannen zijn er voor Frankfurt, München en Valencia, maar het ICCI wil de vleugels verder uitslaan naar Zweden, Portugal, Turkije, Italië en Azië. Philips is verantwoordelijk voor de medische apparatuur.

Overschot

Dankzij de aanwezigheid van academische kankercentra van het AMC en VUmc en het gespecialiseerde NKI-Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis kent Amsterdam al een uitgebried aanbod van oncologische zorg. “Dat zijn klinkende namen”, reageert woordvoerster Marije Hulsbosch van de NVZ vereniging van ziekenhuizen. “Je kunt je dus afvragen of er plek is voor zo’n commercieel centrum.” “We hebben net de discussie over het beddenoverschot in Amsterdam-West afgerond”, stelt woordvoerster Daniëlle Cardozo van het NKI-AvL. “De kans bestaat dat we straks een vergelijkbaar probleem krijgen.”

Twijfels

Ook over de kwaliteit van het nieuwe centrum bestaan twijfels. “Om goede kankerzorg te leveren is wetenschappelijk onderzoek nodig”, zegt Mariet Bolluyt van het VUmc. “We betwijfelen of het nieuwe centrum dat kan.”

Onterecht

Directeur De Lange vindt de scepsis niet te terecht. De wachtlijsten in de kankerzorg bewijzen volgens De Lange dat er vooralsnog sprake is van een beddentekort in plaats van een beddenoverschot. “Daarbij groeit het aantal kankerpatiënten helaas alleen maar”, aldus De Lange. De kwaliteit van de zorg wordt volgens De Lange gewaarborgd door het internationale karakter. Dit stelt het ICCI in staat vergelijkend onderzoek te doen en internationaal gerenommeerde specialisten aan zich te binden. “We zijn in Amsterdam gaan zitten vanwege de aanwezigheid van een luchthaven”, legt De Lange uit. “Daardoor kun je makkelijk specialisten invliegen, dat is efficiënter dan ze parttime op de loonlijst te hebben staan.”

Bedrag

Met de ontwikkeling van het instituut is zo’n 160 miljoen euro gemoeid. De gronddeal is goed voor 16 miljoen euro. “Voor de hele keten moet je denken aan een investering in de orde van grootte van twee miljard euro”, zegt De Lange. “Maar het is makkelijker om zo’n bedrag op te halen dan honderdduizend euro.” Naar eigen zeggen is De Lange in overleg met bankconsortia en private equity fondsen, al benadrukt hij dat de Duitse initiatiefnemer Rehamed nooit akkoord zal gaan met een meerderheidsbelang van private aandeelhouders. (ZorgVisie/Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.