Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Computerprogramma voorspelt hartaanvallen

Redacteur Zorgvisie
Een computerprogramma dat hartaanvallen kan voorspellen aan de hand van kunstmatige intelligentie. Dat is wat onderzoekers aan de universiteit van Nottingham hebben bedacht. Het programma kan een hartaanval volgens de onderzoekers beter voorspellen dan artsen.
Hart-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt RTL Nieuws. De onderzoekers hebben alle risicofactoren voor een hartaanval, van leeftijd tot cholesterol, verwerkt in een zelflerend computerprogramma waarin ze ook medische dossiers van 379.000 Britse patiënten tussen 2005 en 2015 invoerden. Van die gegevens gebruikte het programma er in eerste instantie 295.000 om patronen te zoeken die wijzen op de aanwezigheid van hart- en vaatziekten bij deze mensen. Daarmee leerde het programma zichzelf om niet alleen de bekende risicofactoren te bekijken, maar ook andere factoren als etniciteit, reuma en nierziekten mee te nemen.

Levens redden met computerprogramma
Nadat de computer dit had geleerd, voerden de onderzoekers de gegevens uit de overige dossiers in. Het programma zocht in die groep naar mensen die risico liepen op een hartaanval en bleek er 7,6 procent meer gevallen uit te kunnen filteren dan de artsen hadden gedaan. De onderzoekers denken dat het programma, als het destijds was ingezet, het leven van 355 patiënten had kunnen redden.  

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-Health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.