Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Computersysteem apotheek vaak niet veilig

Redactie Zorgvisie
De computersystemen van apotheken zijn onbetrouwbaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De kans bestaat dat patiënten medicijnen krijgen die niet samen kunnen of waar iemand allergisch voor is. Volgens de Inspectie denken apothekers ten onrechte dat hun systemen veilig zijn.

Uit het lopende IGZ- onderzoek blijkt dat het computersysteem geen medicatiebewakingsignalen afgeeft op het moment dat dit zou moeten. Een dergelijk bewakingsignaal is noodzakelijk om te voorkomen dat patiënten gevaar lopen doordat verschillende medicijnen die niet samen gaan door elkaar worden geslikt, te voorkomen dat er dubbel wordt uitgeleverd en elektronisch wordt gewaarschuwd voor allergiereacties of contra-indicaties. Ook computers die niet op een netwerk zijn aangesloten kunnen dit risico met zich mee dragen. Apothekers blijken niet goed op de hoogte te zijn van de risico’s van slecht beheer van patiëntenbestanden. Zo wordt onvoldoende gedaan om te voorkomen dat er dubbele patiëntbestanden ontstaan.

Patiëntenbestanden beheren

Hoeveel mensen er door verkeerde medicatie in het ziekenhuis terecht komen, is niet bekend. De IGZ wil dat iedere apotheek onmiddellijk een risicoanalyse uitvoert. Software moet worden getest en risico’s moeten worden weggenomen. Patiëntenbestanden moeten nauwkeurig worden beheerd. Dubbele patiëntgegevens moeten worden gecorrigeerd. Er moet een procedure worden opgesteld om in de toekomst meervoudige patiëntbestanden te voorkomen. Elke apotheek moet een registratie aanleggen van waargenomen ict-fouten. De inspectie heeft alle apothekers een brief gestuurd met daarin een waarschuwing en adviezen.

Verbaasde NPCF

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) zegt verbaasd te zijn over de bevindingen van de IGZ. Volgens de NPCF is het dringend noodzakelijk dat de apotheken concrete acties ondernemen. “Over het ontbreken van een goede en betrouwbare uitwisseling maken wij ons ernstig zorgen”, zegt een woordvoerder. “Het brengt de 24-uurszorg in gevaar. De patiënt wordt gedwongen meerdere apotheken te bezoeken omdat ze immers niet 24 uur per dag open zijn.” (ANP)

Lees ook:

NZa keurt tarieven internetapotheken

Apotheekketen Medsen neemt MediZorg over

Zorggroep wint rechtszaak van apotheek

Apothekerscampagne haalt bakzeil voor de rechter

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.