Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Concentreer bevallingen in aantal ziekenhuizen’

Mark van Dorresteijn
Alleen een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen moet nog bevallingen kunnen uitvoeren. In die ziekenhuizen zou dag en nacht, zeven dagen in de week een gynaecoloog aanwezig moeten zijn, met een operatieteam en een anesthesist voor keizersnedes. Daarvoor pleit een aantal gynaecologen zondagavond in het televisieprogramma Zembla.
'Concentreer bevallingen in aantal ziekenhuizen'

Nu kunnen vrouwen in ongeveer honderd ziekenhuizen bevallen. Maar buiten kantoortijden is daar geen vrouwenarts of operatiepersoneel voor keizersnedes te bekennen. Bijvoorbeeld gynaecoloog Paul Reuwer van het St Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg pleit in de uitzending voor ongeveer dertig of veertig gespecialiseerde ziekenhuizen waar die teams altijd voorhanden zijn. De ziekenhuizen moeten volgens hem goed verspreid over het land liggen. Hij verwacht dat de babysterfte door deze maatregel zal dalen.

Afwezigheid specialisten

Sinds een aantal jaar is bekend dat er in Nederland veel meer baby’s vlak voor, tijdens en vlak na de geboorte sterven dan in andere Westerse landen. De vrouwenartsen denken dat de afwezigheid van gynaecologen en ander gespecialiseerd personeel bijdraagt aan de problemen. Voordat ze zijn opgetrommeld is er veel kostbare tijd verloren gegaan.

Thuisbevallen

Ze hekelen ook de Nederlandse cultuur van thuisbevallen onder begeleiding van verloskundigen. De artsen vinden dat de verloskundigen vaak te laat alarm slaan als er problemen zijn met het ongeboren kind. Daardoor worden de aanstaande moeders te laat naar het ziekenhuis afgevoerd.

Overtijd

Gynaecologen vinden ook dat artsen sneller moeten ingrijpen als de baby’s overtijd zijn. Volgens hen wordt in alle andere Europese landen een bevalling opgewekt als de baby een week overtijd is. In Nederland gebeurt dat pas na twee weken. Juist in die laatste periode van zwangerschap kan de kwaliteit van het vruchtwater de moederkoek drastisch afnemen. Het kind kan hierdoor in de verdrukking komen en in de baarmoeder sterven, stellen ze. (ANP)

Lees ook:

Brede aanpak bepleit in tegengaan babysterfte

Westfriesgasthuis schuldig aan dood baby

Pasgeboren baby’s VUmc mogen terug naar ic-afdeling

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.