Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Concentreer complexe kankeroperaties’

Mark van Dorresteijn
Gecompliceerde kankeroperaties moeten alleen nog in gespecialiseerde ziekenhuizen worden uitgevoerd. Het levert namelijk een enorme verbetering van zorg op. Dat stelt Hans de Wilt, hoogleraar Oncologische Zorg aan het UMC St Radboud, tijdens zijn oratie vandaag.
‘Concentreer complexe kankeroperaties’

Patiënten met slokdarmkanker hebben veel minder overlevingskansen wanneer ze in een centrum worden geopereerd dat maar weinig van deze operaties doet. Voor operaties bij patiënten met kanker aan de alvleesklier, longen, darmen of blaas geldt hetzelfde”, meent De Wilt. “Centralisatie van relatief kleine groepen patiënten die hoogcomplexe zorg nodig hebben, leidt tot een enorme verbetering van de zorg.”

Overleving met vijftien procent gestegen

Tot nu toe voeren in Nederland ook specialisten met minder ervaring de moeilijke operaties uit. Onderzoek wijst uit dat mensen meer kans op overleven en genezing hebben als ze behandeld worden door artsen die veel ervaring hebben op het terrein van hun ziekte.

Als voorbeeld van zo’n aanpak in de regio Nijmegen noemt De Wilt het Slokdarm Centrum Oost Nederland (SCON), waarbij patiënten bij voorkeur worden geopereerd in het UMC St Radboud en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Dankzij de centralisatie is de overleving van slokdarmpatiënten een jaar na de operatie met maar liefst vijftien procent gestegen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Rookgordijn kankeroperaties

‘Veel verschil kwaliteit kankerbehandelingen’

Nationaal centrum voor kinderkanker in de maak

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.