Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Concurrentie in het ziekenhuismortuarium

Redactie Zorgvisie
Ziekenhuizen en zorginstellingen besteden het beheer van hun mortuarium steeds vaker uit aan uitvaartbedrijven. Daarmee is in de uitvaartwereld een felle concurrentiestrijd losgebarsten. Jegens de nabestaanden niet kies. Volgens de mortuariumbeheerders zijn de directies van de instellingen verantwoordelijk.
Concurrentie in het ziekenhuismortuarium

Het artikel ‘concurrentieslag in het mortuarium’ uit Zorgvisie magazine >>

In menig ziekenhuis komt het voor dat uitvaartondernemers nabestaanden pal na het overlijden van hun familielid op indringende wijze benaderen. Ook nabestaanden van overleden bewoners van zorgcentra krijgen wel eens een telefoontje van een mortuariumbeheerder die probeert een opdracht binnen te halen.

De strijd in de uitvaartwereld heeft alles te maken met geld; een uitvaart kost gemiddeld tussen de 4.500 en 5.500 euro. Door de bezuinigingen in de zorg zijn de problemen ontstaan. Sindsdien besteden ziekenhuizen de zorg voor overledenen steeds meer uit aan een gespecialiseerd mortuariumbeheerder. Veel verpleegcentra en instellingen hebben zelfs geen mortuarium of rouwkamer meer in huis. Ook zij sluiten hiervoor contracten met beheerders of uitvaartondernemers af. Een slechte zaak, vinden onder meer ActiZ en de NVZ vereniging van ziekenhuizen. (Zorgvisie – Helma van den Berg)

Lees het artikel ‘concurrentieslag in het mortuarium’ uit Zorgvisie magazine >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.