Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Consultatiebureaus voor ouderen moeten beter’

Redactie Zorgvisie
Consultatiebureaus voor ouderen moeten op een andere manier gaan werken. Daarvoor pleit hoogleraar Rudi Westendorp van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Onderzoek wijst uit dat de gezondheid van ouderen die de ongeveer negentig Nederlandse consultatiebureaus bezoeken niet aantoonbaar verbetert. Volgens Westendorp scheelt er nogal wat aan de werkwijze van de organisaties.

Achterstandswijken

Het blijkt dat juist de fitte, gezonde senioren zich laten onderzoeken bij de bureaus op eventuele ziekten. De hoogleraar denkt dat medewerkers van de instanties op zoek moeten naar de groepen die moeilijker te benaderen zijn. “Ga de achterstandswijken in en bel daar bij de doelgroep aan’’, vindt hij.

Consultatiebureau’s

Volgens Westendorp doen consultatiebureaus regelmatig onderzoek dat niets oplevert. “Ze checken bijvoorbeeld het cholesterolgehalte. Terwijl de hoogte daarvan bij ouderen niets meer uitmaakt.’’ Hij wil dat de bureaus zich richten op zaken als overgewicht, schulden en eenzaamheid. “Dat zijn dingen die mensen ziek en ongelukkig maken.’’ (ANP)

Lees ook:

Bestuurders tegen ‘sloop van de ouderenzorg’

Hagaziekenhuis biedt ouderen eigen polikliniek

Fondsen ouderen­zorg bundelen krachten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.