Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cordaan kondigt bezuinigingsslag aan

Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan publiceert deze week haar jaarverslag. Het jaar 2013 is weliswaar afgesloten met een positief saldo maar de komende jaren verwacht het bedrijf forse afname van de opbrengsten. Cordaan kondigt daarom een periode van bezuinigen aan die tot 2019 ongeveer 60 miljoen euro moet gaan opleveren
Cordaan kondigt bezuinigingsslag aan
Foto: ANP xtra Koen Suyk

In 2013 noteert het zorgconcern een positief saldo van 2,5 miljoen euro op een totale inkomende geldstroom voor de hele Cordaan Groep van 360 miljoen euro. Hiermee heeft Cordaan haar begroting gehaald, ‘ondanks enkele onvoorziene gebeurtenissen’, zoals de te lage tarieven voor thuisdiensten. Die lage tarieven hebben geleid tot een verlies voor het bedrijfsonderdeel voor thuisdiensten ter grootte van 3,9 miljoen euro.

Ombuigingen

In het jaarverslag schrijft Cordaan te verwachten dat door de transitie de opbrengst met zeker tien procent zal afnemen. Naar de huidige inzichten moet Cordaan in de periode tot 2019 ongeveer zestig miljoen ombuigen. ‘De ombuigingen zijn zo groot dat dit niet met de ‘kaasschaafmethode’ kan worden opgelost’, zo staat in het verslag te lezen.

Emile Lohman

Voorzitter van de raad van toezicht van Cordaan, Emile Lohman, schrijft hierover: ‘In 2013 heeft Cordaan een zorgomwenteling voorbereid die zijn weerga niet kent. De afgelopen dertig jaar namen de inkomsten elk jaar een paar procent toe, en was het zaak de kosten niet sneller te laten stijgen. Nu wordt de zorg ineens geconfronteerd met de idee dat de begroting met procenten omlaag gaat. Dat doet pijn voor een zorgorganisatie die jarenlang haar stinkende beste heeft gedaan om zo goed mogelijk zorg te bieden aan haar cliënten. Dat geldt zeker in de thuiszorg, die tumultueuze jaren beleefde voor het bij Cordaan onderdak vond en die nu hard geraakt wordt door de omwenteling.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.