Kan corona-app OLVG worden opgeschaald?

In een week tijd bouwden medici van het OLVG en technici van zorgbedrijf Luscii een app die de coronatriage van het ziekenhuis ondersteunt. Na één dag waren er al vijfduizend aanmeldingen. Daan Dohmen, ondernemer en ontwikkelaar van de app, legt uit hoe dat zo snel kan en wat andere ziekenhuizen hieraan kunnen hebben. ‘De app is in de basis schaalbaar naar heel Nederland.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
HartWacht

‘We hadden geluk bij een ongeluk’, antwoordt zorgondernemer Daan Dohmen op de vraag hoe het mogelijk is zo snel een app te bouwen. ‘Ik zou vorige week op Health Valley als spreker aankondigen dat we de Luscii-app flexibel hebben ingericht. Dat kun je zien als een doos Lego waarmee je naar behoefte kunt bouwen. De applicatie wordt al gebruikt voor bijvoorbeeld COPD en hartfalen. Ik had verwacht dat misschien orthopedie de volgende toepassing zou zijn, maar dat is dus corona geworden.’

Lange dagen

Health Valley werd, zoals vrijwel alle congressen, afgelast wegens de coronauitbraak. De voorgenomen aankondiging kwam er dus niet. In plaats daarvan sloeg Dohmen de handen ineen met het OLVG om een hulpmiddel te ontwikkelen bij de huidige situatie. Met een team van technisch specialisten en medisch specialisten werkten ze lange dagen om de app in te richten voor de coronacrisis. Het grondwerk voor de corona-app was dus al gedaan. Dohmen: ‘Technisch gezien waren we voorbereid, daar zijn we een jaar mee bezig geweest. Anders is het onmogelijk om in zo’n korte tijd een app te bouwen.’

Triage ondersteunen

Mogelijke patiënten kunnen zich aanmelden voor de app, die vooralsnog alleen beschikbaar is voor meerderjarige inwoners van Amsterdam. Ze worden dan regelmatig gevraagd gegevens in te voeren over symptomen als keelpijn, neusverkoudheid, kortademigheid en hun temperatuur. ‘Alle informatie komt binnen bij het medische team van het OLVG’, legt Dohmen uit. ‘De technologie prioriteert op basis van de richtlijnen van het RIVM en het protocol van het OLVG. De medisch specialisten beoordelen de gegevens en kunnen de gebruiker een bericht sturen of bellen.’ Op die manier helpt de app bij de triage van het ziekenhuis. Ook kunnen via de app algemene informatie en adviezen worden gedeeld.

Schaalbaar naar heel Nederland

Een dag na de lancering van de app staat de teller op vijfduizend aanmeldingen. Het medisch team erachter is verdrievoudigd, van acht naar 24 medewerkers. Veel andere ziekenhuizen hebben zich al gemeld om het systeem ook te gebruiken. Op termijn is dat ook mogelijk, geeft Dohmen aan. ‘De app is in de basis zo neergezet dat hij schaalbaar is naar heel Nederland.’ Toch moeten geïnteresseerde ziekenhuizen nog even geduld hebben. ‘We beginnen met de ondersteuning van de triage in het OLVG. Voor andere regio’s kunnen aansluiten, moeten we eerst goed kijken hoe het gaat en daarvan leren. Niemand weet hoeveel gebruikers er komen, hoeveel data zij doorgeven en hoeveel vragen ze stellen. Dat houden we goed in de gaten, dan weten we ook hoeveel tijd het de medici kost.’

Aanpassen en aanvullen

De komende periode evalueren de medici en de techneuten dagelijks de app. Mogelijk moet de app op basis daarvan nog aangepast of aangevuld worden. Als de evaluaties positief zijn, kunnen andere ziekenhuizen aanhaken. ‘Als we kunnen opschalen, doen we dat graag’, zegt Dohmen enthousiast. ‘Het belangrijkste is dat we iets kunnen doen. We gaan ervoor!’

2 REACTIES

 1. Minstens zo belangrijk is dat de risicogroepen nú écht in zelfbeschermingsquarantaine gaan!

  Ik zag gisteren middels een websitessteekproef dat verreweg de meeste zorginstellingen nog steeds bezoekers toelaten. Ook zag ik dat in het winkelcentrum waar ik tegenover woon gewoon nog ouden van dagen met hun rollator rondliepen, en mensen in een rolstoel rondreden! Uiteraard onbeschermd (geen mondkapje en geen handschoenen)!

  Dat kan echt niet meer! Een totale lock-down van NL, die met enorme schadelijke bijwerkingen zou komen, is alleen nog te voorkomen als de risicogroepen veel beter beschermd gaan worden!

  Ik roep de NVZ en de ActiZ op hun leden dringend te verzoeken per direct een bezoekersstop in te voeren. Vandaag nog! En ik roep de ouderenbonden en de patiëntenverenigingen van de overige risicogroepen op om hun leden via de media dringend te verzoeken nú in échte zelfbeschermingsquarantaine te gaan! Ook vandaag nog, die oproep!

  De laatste wetenschappelijke berichten zijn dat het virus op gladde oppervlakten véél langer overleeft dan tot nu toe werd aangenomen. En beademing van coronapatiënten die dat nodig hebben moet twee tot vier weken volgehouden worden. Dus de ziekenhuizen zullen snel aan hun maximaal te leveren IC-zorg zitten, zelfs als die maximaal opgeschaald wordt.

  Het is derhalve alle hens aan dek! Kom in actie, genoemde partijen! Wacht niet op het kabinet maar neem zelf het initiatief!

 2. Lees alle reacties
 3. Prima inituatief, maar Ik zie nergens dat de app nog niet helemaal gied wérkt.
  Ik kan me niet aanmelden want die knop ontbreekt en krijg geen reactie op mijn bericht hierover. Ik heb een nieuw Samsung s10 toestel dus daar ligt het niet aan.
  En ik moet 58 jaar terug scrollen in de kalender om mijn geboortedatum in te kunnen vullen.
  Ik begrijp dat het druk is maar denk niet dat ik de enige ben bij wie het aanmelden niet lukt.
  Help !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.