Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corporatie worstelt met Gronings model

Woonzorg Nederland (WNE) kan niet uit de voeten met de huisvestingsregels in Groningen. Als gevolg hiervan ligt de ontwikkeling van een prestigieus project op een voormalige locatie van GGz Groningen in Delfzijl stil.

De woningcorporatie die vooral actief is op het terrein van ouderenhuisvesting kocht vorig jaar van GGz Groningen het rustiek gelegen psychiatrisch ziekenhuis Groot Bronswijk. Het plan was om hier appartementen voor senioren te realiseren. WNE dacht een toezegging van deze strekking te hebben van de gemeente Delfzijl, maar volgens de provincie die de woningcontingenten centraal uitgeeft, is er geen ruimte meer voor nieuwbouw.

Koehandel

“Groningen is de enige provincie die op deze manier met woningbouwcontingenten werkt”, stelt WNE-woordvoerder Jasper Klapwijk. “Dan krijg je dit soort problemen.” Volgens Klapwijk heeft de Groningse aanpak in twee opzichten negatieve consequenties. Niet alleen blijven locaties braak liggen, ook ontstaat er tussen de betrokken woningbouwverenigingen een levendige handel in bouwrechten. “Het is een soort koehandel die lijkt op de handel in melkquota”, stelt Klapwijk. “Daar willen we niet aan mee werken.”

Patstelling

Rond Groot Bronswijk is in de woorden van Klapwijk “een patstelling” ontstaan. In overleg met de gemeente bekijkt WNE of er zwaardere zorgfuncties, zoals een verzorgingshuis, op het terrein ontwikkeld kunnen worden. Dit verandert even wel het financiële plaatje. Het project heeft hoe dan ook vertraging opgelopen. Bovendien dreigt het omliggende park te verloederen, nu WNE het onderhoud van de omgeving heeft opgeschort. “We hebben het terrein een tijdje bijgehouden, maar daar zijn we mee gestopt”, legt Klapwijk uit. “We gaan geen geld steken in iets dat onzeker is.” (ZorgVisie/Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.