Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Correctie declaraties kost zorg 67 miljoen

Mark van Dorresteijn
Zorginstellingen geven jaarlijks samen ruim 67 miljoen uit aan het corrigeren van afgewezen zorgdeclaraties. Dat heeft PinkRoccade Healthcare becijferd.
Correctie declaraties kost zorg 67 miljoen
Foto: iStock

Tussen de 1,5 tot 10 procent van de gefactureerde zorgactiviteiten worden door zorgverzekeraar afgewezen en gemiddeld houden vijf tot vijftien mensen per organisatie zich compleet of deels bezig met het verwerken en opnieuw indienen van zorgdeclaraties

Declaraties indienen

Zorgorganisaties declareren hun uitgevoerde zorgtaken door deze te koppelen aan de pakketindelingen van zorgverzekeraars. Volgens PinkRoccade is dit vaak een heidens karwei en zijn veel aanpassingen nodig om foutieve registratie van zorgtaken weg te werken. ‘Denk aan correctie op foutief geregistreerde zorgactiviteiten, correctie op foutief gekoppelde zorgactiviteiten en het koppelen van zwevende activiteiten. Tevens zorgen de aangescherpte registratieregels van zowel de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) als de zorgverzekeraars voor veel aanpassingen in het proces.’ VECOZO, de partij die alle zorgdeclaraties in Nederland beoordeelt, wijst redelijk snel een declaratie af, zegt Olaf Hendriks, directeur Ziekenhuizen bij PinkRoccade Healthcare. ‘Als het geld al binnen komt bij de zorgorganisaties, komt het vaak later binnen dan normaal of dient het achteraf aan de zorgverzekeraar terug te worden betaald. Daardoor neemt het risico op financiële problemen voor zorgorganisaties flink toe.’

Proces veranderen

PinkRoccade adviseert zorgorganisaties om het proces te veranderen. Bij het opstellen van een declaratie moet de aandacht verschuiven van invoer en correctie naar inrichting en controle. Het is dan goed om bij dure zorgtaken zoals het stellen van diagnoses, uitvoeren van operaties en leveren van medicijnen te beginnen. Door juist deze declaraties goed van te voren te controleren, wordt de kans op een grote financiële tegenvaller in de vorm van een afgewezen declaratie kleiner. Parallel hieraan is het goed om ontwikkelingen op het gebied van wel/niet gecontracteerde zorgproducten, budgetpolissen en niet-verzekerde zorg scherp in het oog te houden. Dit vereist aanpassingen in het voortraject (controles, communicatie, voorschotfacturen) en in het na-traject (afwijkende debiteuren, aanmanen, etc.). Deze regels veranderen snel, waardoor zorgorganisaties snel achter de feiten aanlopen.

1 REACTIE

 1. Corrigeren kost alleen al 67 miljoen!
  Wat kost het vrijgevestigde praktijken?
  Reclames door ZV elk jaar opnieuw kost…miljoen?
  Contracten lezen advocaten inschakelen kost hoeveel miljoen elk jaar?
  gewoon dus weg geworpen geld energie elk jaar opnieuw!
  Marktwerking…transparantie….
  Ach het heeft veel schijn van kartelvorming. Welke goede job krijgt mw Schippers tzt?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.