Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Criminelen richten zich op pgb-fraude

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Steeds meer criminelen verleggen hun werkterrein naar de persoonsgebonden budgetten in de zorg. Lucratief, want er gaat veel geld in om.
Criminelen richten zich op pgb-fraude
Foto: Koen Suyk

 

 

Dit zegt Directeur Opsporing Ruth Clabbers van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een interview met het NOS-journaal.

Zorgfraudeteams

Op 1 januari is dit jaar zijn speciale fraudeteams gestart en er loopt naar haar zeggen een aantal grote zaken. Samen met het OM probeert Sociale Zaken strafrechtelijke vervolging in te zetten. Afgelopen vrijdag viel het OM binnen bij een pgb-bemiddelaar in Almere. Een 45-jarige vrouw en een 34-jarige jarige man uit Almere zijn toen aangehouden. Zij zijn voor 14 dagen in bewaring gesteld. Het tweetal zit vast op verdenking van stelselmatige fraude met pgb’s , belastingfraude en het witwassen van daarmee verdiende gelden. De fraude bedraagt vermoedelijk rond de 800.000 euro.

Geld ingepikt

De vrouw en de man adviseerden mensen over de aanvraag van een pgb. Het budget werd vervolgens uitgekeerd op een speciale pgb-rekening van de budgethouder, maar het geld werd vermoedelijk geheel of gedeeltelijk niet besteed aan zorg. Een deel van het geld is overgemaakt op een privé-rekening van de verdachten. Het fraudeteam vermoedt dat de twee het geld vervolgens met een deel van de budgethouders deelden. Daarom is ook een aantal pgb-houders gehoord als verdachte.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Geachte lezer,
    De PGB-budgethouders en PGB -makelaars zijn net mensen.
    Leg twee briefjes van 50 euro op een willekeurige plaats in een of ander gebouw.En kijk wat ermee gebeurt.Probeert U het eens!
    Zoals in het MKB verdient het de voorkeur wanneer jaarlijks de uitgekeerde en bestede PGB-gelden worden gecontroleerd door een AA(accountant-administratieconsulent).Het bewijs van goedkeuring dient vervolgens te worden ingeleverd bij het zorgkantoor en de belastingdienst.
    Dus de controle intensiveren is het adagium.
    Vriendelijke groet.

  3. @ Kees Janssen; Wat een simpele reactie! Dus als ergens fraude wordt gepleegd is de enige oplossing de boel opheffen. Dus ingeval van bijstandsfraude—opheffen die bijstand. Ingeval van beursfraude—opheffen die beurs ingeval van bankfraude–opheffen die banken. Slaat toch nergens op. Pgb is een fantastisch instrument maar je moet het wel volgens de regels bespelen. Er zijn al vaak oplossingen aangedragen o.a. door Per Saldo en andere belangenverenigingen maar er wordt niets mee gedaan. Dankzij PGB is er veel nieuwe zorgverlening onstaan die dankzij kortzichtige lieden als meneer Janssen de nek wordt omgedraaid. De reguliere zorgaanbieders geven zelf al aan nooit te kunnen leveren wat veel PGB bedrijven wel kunnen en nooit die flexibiliteit kunnen leveren die veel freelancers wel kunnen en zeker op kwalitatief goed niveau. Met uw kortzichtige opmerking doet u veel hardwerkende mensen te kort en daar maak ik me echt boos over!! Of bent u ook van mening dat de overheid de verkoop van benzine moet stoppen omdat er te hard gereden wordt???

  4. De branchevereniging BVOP heeft al bij de totstandkoming van het keurmerk PGB bureaus aangegeven, dat het keurmerk een wassen neus is. Het keurmerk laat alle poorten open staan voor fraude. Ook hebben wij aangegeven dat er een principe fout zit in het PGB systeem: de voorschotsystematiek. Men moet terug naar het oude principe: betaling achteraf op basis van contracten en/of facturen.
    De grote probleem van het werken met voorschotten zijn: 1) geld op rekening van de budgethouder kan via volmachten weggesluisd worden zonder dat daar iets tegen gedaan kan worden. 2) Omdat de rekening op naam van de budgethouder staat, telt dit mee bij de vermogenspositie van de budgethouder voor de inkomstenbelasting (box3), en telt dus mee voor het bepalen van de hoogte van de eigen bijdrage. En tot overmaat van ramp gebruiken veel gemeentes dit gegeven om geen kwijtschelding te verlenen. Kortom het wordt geteld als vermogen dat eigenlijk geen vermogen is. Dit alles maakt het aanlokkelijk om het geld elders te parkeren, anders kom je in moeilijkheden.
    Tot slot. Het werken met voorschotten en het controleren op basis van kopieën maakt frauderen wel heel erg eenvoudig. Dit verhaal is al eens (2011) gehouden op het ministerie van VWS is ook op de website gepubliceerd. Maar men doet er niets mee.
    Als de politiek verontwaardigd is hierover, moet men wel eerst even die kilo’s boter van het hoofd halen.

  5. Wij snappen niet dat de overheid het pgb in stand blijft houden , in plaats van fraudeteams erop te zetten simpel het pgb compleet opheffen,waar al zo vaak sprake van is geweest, alleen de reguliere zorgaanbieders met zorg in natura, dit of niets,anders blijft dit een oncontroleerbare bodemloze put.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.