Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CTG/ZAio: maximeer ziekenhuisprijzen

MAARSSEN - De marktwerking in de ziekenhuiszorg is nog onvoldoende op gang gekomen. Daarom adviseert het College Tarieven Gezondheidszorg/Zorgautoriteit in oprichting (CTG/ZAio) om de vrije prijsonderhandelingen weliswaar uit te breiden, maar dan wel met een aan een maximum gebonden gemiddelde prijs. Dat staat in de deze week verschenen Monitor Ziekenhuiszorg van het CTG/Zaio.
CTG/ZAio: maximeer ziekenhuisprijzen

De Zorgautoriteit stelt vast dat de prijzen in 2006 licht zijn gedaald, met 0.8 procent. De oorzaak hiervan is echter onduidelijk. Ook zijn er veelbelovende initiatieven om de kwaliteit van de zorg te betrekken bij de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars. Maar omdat patiënten nog bijna geen zicht hebben op de kwaliteit van de ziekenhuiszorg, worden de onderhandelingen nog grotendeels beheerst door de prijs.

Actief

Verzekeraars zijn ook nog nauwelijks actief om hun verzekerden te geleiden naar selectief gecontracteerde ziekenhuizen. Het CTG/Zaio vermoedt dat de verzekeraars bang zijn voor de negatieve imago-effecten hiervan.

Maximum op basis van gemiddelde kosten

Gezien al deze tekortkomingen van de ziekenhuismarkt, adviseert CTG/Zaio om voor het leeuwendeel van de planbare zorg weliswaar vrije prijsonderhandelingen in te voeren maar dan wel met maximumprijzen op basis van gemiddelde kosten. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.