Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CU: ‘Inspraak nodig bij zorgverzekeraars’

Zorgverzekeraars zouden zich veel meer als coöperaties moeten opstellen en verzekerden inspraak geven in het beleid en de manier waarop de zorg wordt ingekocht. Het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie stelt dat voor in de maandag verschenen publicatie Zorg met een hart.
CU: 'Inspraak nodig bij zorgverzekeraars'

In die notitie worden manieren gezocht om de zorg toekomstbestendig te maken. Mondigere burgers zijn daarvoor onmisbaar en ze moeten ook serieus worden genomen, aldus het Wetenschappelijk Instituut. Dat signaleert dat zelfs de meest zelfbewuste mensen nu maar moeizaam hun weg kunnen vinden in het huidige zorgaanbod. ‘Patiënten willen terecht meebeslissen over hun zorg en behandeling. Dit bevordert ook de kwaliteit van zorg en vermindert de kosten. Het blijkt dat goed geïnformeerde patiënten vaak een minder belastende ingreep kiezen.’

Verlenen van zorg

Verder wordt gepleit om nog meer werk te maken van preventie en om scherper te letten op overbehandeling, het verlenen van zorg die niet bewezen effectief is. De auteurs stellen dat ‘kwaliteit van zorg, leven en sterven niet altijd hoeft te betekenen dat alles wat medisch mogelijk is ook moet worden toegepast.’ (ANP)

1 REACTIE

  1. Slecht voorstel. De gemiddelde premiebetaler heeft geen behoefte aan inspraak zodra dat tijd kost en de verlangens van die paar werkloze goed opgeleide chronisch zieken reflecteren niet de voorkeuren van de rest van de polishouders. Laat burgers gewoon stemmen met de voeten en zorg als politiek dat er wat te kiezen is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.