Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘CVZ adviseerde Univé niet over vergoeding’

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) zegt verzekeraar Univé niet actief te hebben geadviseerd over de omstreden vergoeding van een niertransplantatie in Pakistan. Univé zegt dat de beslissing voor de bekritiseerde vergoeding juist gebaseerd is op advies van het CVZ.

Eerder deze week berichtte actualiteitenprogramma Netwerk dat Univé door vergoeding van een in Pakistan uitgevoerde niertransplantatie medeverantwoordelijkheid is voor orgaanhandel. “Wij hebben in eerste instantie drie keer geweigerd deze vergoeding te betalen”, zegt Bert Rensen, woordvoerder van Univé. Volgens Rensen heeft Univé de ingreep pas vergoed nadat het dossier door het CVZ aan de Zorgverzekeringswet (Zvw) was getoetst. In de Zvw blijken geen gronden voor een zorgverzekeraar te staan om een transplantatie in het buitenland niet te vergoeden. “Het is wel heel flauw dat het CVZ nu beweert dat wij geen advies bij hen ingewonnen zouden hebben.”

Adviestraject

CVZ toets voor zorgverzekeraars problematische dossiers aan de Zorgverzekeringswet (Zvw). Volgens het College heeft Univé een beslissing genomen op basis van een eerdere uitspraak over een vergelijkbaar dossier. “Univé heeft zich gebaseerd op een andere zaak van een jaar oud waarbij CVZ een uitspraak heeft gedaan over orgaantransplantaties in het buitenland”, zegt CVZ-woordvoerder Michiel Geldof. “Univé is dus niet daadwerkelijk actief bij ons in adviestraject gegaan.”

Te eng

Volgens directeur Bernadette Haase van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) Zijn zowel Univé als het CVZ te eng bezig geweest met alleen de Zvw. “In dit geval kun je als CVZ of Univé ook naar de Wet op de orgaandonatie kijken, waar duidelijk gesteld is dat handel in organen verboden is. Van een zorgverzekeraar mag je wel verwachten dat ze ook naar het medisch/ethische plaatje kijken.”

Wetgever

Rensen van Univé zegt dat er ook is gekeken naar andere regelgeving, los van de Zvw. “De mensen die naar Pakistan zijn getrokken hadden volgens ons de benodigde officiële documenten. Maar Univé wil meer duidelijkheid van de wetgever om dit soort gevallen in de toekomst uit te sluiten. Wellicht kan in de Zvw een bepaling staan over in welke landen sprake is van orgaanhandel. Een instantie als Eurotransplant zou dat bijvoorbeeld in de gaten kunnen houden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links:

Univé doet omstreden vergoeding

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.