Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CVZ adviseert derde hartcentrum in Groningen

Redactie Zorgvisie
DIEMEN - Het derde harttransplantatiecentrum van Nederland moet in Groningen komen. Dat adviseert het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid.

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft al ervaring met het verrichten van gecombineerde hart- en longtransplantaties en beschikt over de nodige voorzieningen. Bovendien wordt met een centrum in Groningen de landelijke spreiding van de harttransplantatiecentra in Nederland beter.

Vijf harten geëxporteerd

Nederland heeft op dit moment harttransplantatiecentra in Utrecht en in Rotterdam. In 2004 en 2005 kwam het echter met enige regelmaat voor dat deze vanwege een gebrek aan capaciteit geen harttransplantaties konden verrichten, stelt het college. Hierdoor zijn in 2004 in elk geval vijf harten niet in Nederland gebruikt.

Minder streng

Het college vindt ook dat er minder strenge eisen moeten worden gesteld aan de ontvanger van een hart. Het vindt dat mensen te moeilijk op de wachtlijst geplaatst worden en dat de eisen voor een aangeboden hart van een donor te streng en behoudend zijn.

Dertig harten afgekeurd

In totaal zijn in 2004 28 van de 86 aangeboden donorharten in Nederland getransplanteerd. In 2005 ging het om 27 van de 79 harten. Dat jaar verdwenen er negen harten naar het buitenland, vijftien harten werden dat jaar gebruikt door de hartkleppenbank, dertig harten werden afgekeurd omdat de kwaliteit niet aan de eisen voldeed.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.