Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

CZ boekt meer winst

CZ heeft vorig jaar veel meer winst gemaakt dan in 2013. Maar die extra verdiensten worden niet onnodig opgepot, zegt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren in het NRC.
CZ boekt meer winst

Van der Meeren wil de winst mede gebruiken om de zorgpremies voor verzekerden betaalbaar te houden. De op twee na grootste zorgverzekeraar van Nederland hield vorig jaar een bedrag van 315 miljoen euro over, ruimschoots meer dan de 191 miljoen van een jaar eerder. Ook de omzet van CZ steeg, met bijna 280 miljoen euro, naar 8,4 miljard. Dat kwam mede doordat de premies vorig jaar hoger waren dan in 2013.

Hoge premies

Dat die hogere premies hoger waren, had volgens Van der Meeren te maken met de ramingen. Die waren vanwege alle onzekerheden voorzichtig, zo stelt hij in de krant. Van der Meeren: ‘CZ moet immers ook in tegenvallende jaren die zorg kunnen organiseren waarop onze klanten recht hebben.’

Reserves

Een deel van het verdiende geld wordt nu gebruikt om de premies niet te snel te laten stijgen. Dit jaar gebruikte CZ al 440 miljoen euro uit zijn reserves om de lasten voor verzekerden voor 2015 te beperken. Die stegen weliswaar wel, meer minder snel dan wanneer die reserves niet waren ingezet, aldus Van der Meeren. Gemiddeld scheelt dat klanten van CZ dit jaar 147 euro aan premie, stelt hij. De winst van vorig jaar wordt de komende jaren gebruikt om de premies betaalbaar te houden. Het bedrag wordt gespreid over meerdere jaren, aldus Van der Meeren, ‘zodat de premie ook over meerdere jaren zich stabiel kan ontwikkelen.’

2 REACTIES

  1. In de ogen van de EU zijn de ziektekostenverzekeraars in Nederland private ondernemingen, opererend voor eigen rekening en risico en daarmee schadeverzekeraars. Volgens de NL Overheid zijn zorgverzekeraars ook private ondernemingen, maar opererend onder publieke randvoorwaarden: het totale budget, is de omzet van alle verzekeraars gezamenlijk, wordt door de Overheid bepaald. Overschrijdingen zijn niet toegestaan; dan komt het MBI in werking en worden de overschrijdingen bij de onderliggende zorgverleners weggehaald middels een tariefkorting, boete of lagere tarieven voor het volgend jaar. In het huishoudboekje van de NL Overheid vallen de zorgpremies in de categorie collectieve uitgaven.
    Verzekeraars mogen en moeten in het systeemmodel dan ook winst maken. Het verschil tussen geraamde schadelast, VWS budget, en de uiteindelijk gerealiseerde schadelast mogen zij houden. Dat is de economische prikkel voor verzekeraars in het NL systeemmodel. En die prikkel werkt. Verzekeraars lopen geen enkel risico!
    De NL Overheid heeft de verzekeraars in 2006 een bruidsschat meegegeven; de opgepotte ziekenfondspremies van voor 2006. Die bruidsschat wordt door de EU gezien als staatssteun. Dat criterium vervalt per 2016. Dan mogen zij de bruidsschat behouden; 10 miljard euro.

  2. Lees alle reacties
  3. Is hier wel spraken van winst?
    Iedereen boven de 18 is verplicht een basisverzekering af te sluiten voor een door de overheid bepaalde dienst. Dit lijkt meer een belasting en maakt CZ een uitvoeringsorganisatie. Kan een uitvoeringsorganisatie winst maken op belastingheffing?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.