Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

CZ gaat selectief ggz inkopen op kwaliteit

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Enkele tientallen instellingen vallen buiten de boot. De zorgverzekeraar koopt de behandeling van complexe eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen niet meer bij hen in.
CZ gaat selectief ggz inkopen op kwaliteit
Foto: anp/Koen Suyk

Opschudden

Net zoals CZ dat enkele jaren geleden deed bij de inkoop van borstkankerbehandelingen in ziekenhuizen, wil de zorgverzekeraar nu de geestelijke gezondheidszorg opschudden. ‘We weten nog heel weinig over kwaliteit in de ggz. Het komt maar niet op gang. Daarom willen we nu weer een steen in de vijver gooien.’

Benchmark

CZ zegt benchmarks voor eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen te hebben ontwikkeld in samenwerking met het Landelijk Platform GGZ, het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen en de Nederlandse Academie Eetstoornissen. Instellingen en vrijgevestigd zorgaanbieders die niet aan de eisen voldoen, krijgen geen contract meer. In het geval van ernstige persoonlijkheidsstoornissen vissen 28 instellingen en 42 vrijgevestigden achter het net. Voor de behandeling van complexe eetstoornissen krijgen 16 instellingen en drie vrijgevestigden geen contract meer.

Ggz

Van Gardingen: ‘Wij hebben dit in goed overleg gedaan met experts, behandelaars en patiëntenverenigingen. Tot nu toe heb ik weinig commotie gemerkt.’

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Niks van vernomen, noch van CZ noch van anderen over selectie, voorwaarden. Heb de lijst bekeken en val van de ene verbazing in de andere. Een centrum dat van oudsher gespecialiseerd is in persoonlijkheidsstoornissen staat niet bij de beste zorg; enkele centra die naar hen verwijzen vanwege de aanwezige kennis, staan hoger in de lijst!
    Her en der een verdwaalde vrijgevestigde die het niet eens blijkt te weten.
    man man…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.