Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

CZ neemt blaaskankerzorg onder de loep

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar CZ werkt aan een kwaliteitsnorm voor blaaskankeroperaties. Dat heeft een woordvoerster van het in Tilburg gevestigde bedrijf woensdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Brabant.
CZ neemt blaaskankerzorg onder de loep

CZ ontwikkelde eerder een vergelijkbare norm voor borstkankeroperaties. Het bedrijf kwam in oktober met een lijst van ziekenhuizen waarmee het voortaan op dat terrein geen zaken meer zal doen omdat zij onvoldoende kwaliteit zouden leveren. De publicatie van die lijst leidde tot veel commotie.

Verschillen

Onder de zorgverzekeringswet die in 2006 van kracht werd, is het de taak van zorgverzekeraars om op kwaliteit te selecteren. Tot dusver kwam die rol evenwel niet goed uit de verf. CZ heeft met de borstkankerlijst een begin gemaakt en wil de komende tijd van meer behandelingen de kwaliteitsverschillen in kaart brengen.

Kwaliteit

“Wij zijn er niet op uit om ziekenhuizen te pesten of ruzie te maken met artsen”, aldus de zegsvrouw van CZ. “Maar er zijn verschillen in kwaliteit en wij willen dat die zichtbaar worden.” De zorgverzekeraar overlegt met urologen over hoe de norm voor blaaskankeroperaties er precies uit komt te zien.

Uitgevoerde operaties

Net als bij de borstkankerzorg zal ook nu het aantal uitgevoerde operaties per ziekenhuis naar verwachting een belangrijke factor zijn. Volgens CZ blijkt uit onderzoek dat in ziekenhuizen waar de ingreep minder vaak wordt uitgevoerd, meer patiënten binnen een maand na de operatie sterven. (ANP)

Lees ook:

Slotervaart wint klein beetje van CZ

‘CZ toont moed met borstkankerlijst’

Ziekenhuizen in actie tegen werkwijze CZ

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

 1. Men selecteert op aantal operaties. Welke? Poliepoperaties, blaasverwijderingsoperaties?? Nogal een verschil.
  Jammer is dat de kwaliteit niet wordt getest. Dat is heel wat ingewikkelder. Overigens: hoe weet CZ dat de ziekenhuizen de test juist invullen?
  Wanneer wordt de lijst vrijgegeven? Hoe staat Geldrop ervoor: veel poliepoperaties, weinig blaasverwijderingsoperaties?

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ga nu mijn zorgverzekering bij CZ opzeggen. Ik dacht dat ze deze fout slechts 1 keer zouden maken. Ik wil niet dat een verzekeraar voor mij gaat kiezen. Dat moeten andere partijen doen. Partijen die niet gestuurd worden door geld.
  Het lijkt onschuldig, maar dit is slechts de opmars naar het uitknijpen van ziekenhuizen.
  Wil de directeur zich weer profileren? Ga directeur van een verzekeraar spelen; niet die van de IGZ of patientenorganisatie!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.