CZ steunt voormalig Mirro-keurmerk voor ggz

Na Zilveren Kruis doet ook zorgverzekeraar CZ mee aan de ontwikkeling van kwaliteitskeurmerken voor de basis-ggz in de Stichting Kwaliteit in Basis GGZ. Dat is een afsplitsing van de Stichting Mirro.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
CZ steunt voormalig Mirro-keurmerk voor ggz
Foto: Rgbstock/sundesigns

De keurmerkactiviteiten van Mirro zijn dit voorjaar afgesplitst en ondergebracht in de Stichting Kwaliteit in Basis GGZ. De Stichting Mirro, gestart in 2012 op initiatief van Zilveren Kruis door enkele grote ggz-instellingen en wetenschappers, blijft gaan over screeningsinstrumenten voor de ggz. Ggz-aanbieders hadden de nodige kritiek op de Stichting Mirro vanwege gedwongen winkelnering. Zorgaanbieders voelden zich gedwongen om het screeningsinstrument Mirro te gebruiken. Deden ze dat niet, dan betaalde Zilveren Kruis maar 85 procent van het maximale tarief. Andere leveranciers van screeningsinstrumenten voelden zich hierdoor buitenspel gezet. Huisartsen voelden zich gepasseerd bij de ontwikkeling van normen voor het doorverwijzen van

1
74

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Bij CZ en ook Zilveren Kruis kun je voor een iets hoger tarief in aanmerking komen als je een te betalen overeenkomst sluit met de stichting Kwaliteit in de basis-ggz. Deze stichting komt voort uit Mirro en enkele samenwerkende instellingen. De LVVP, de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten, is geen voorstander van een dergelijk keurmerk. Beide zorgverzekeraars kiezen voor een commercieel privaat initiatief dat in wezen een voortzetting is van Mirro, waarin ggz-instellingen en hun vooruitgeschoven posten (Parnassia, Indigo cs.) hun stempel op de ggz willen drukken. Wij hebben als LVVP meerdere malen gesproken met deze stichting en wij concluderen dat dit keurmerk niets toevoegt aan ons kwaliteitsbeleid en de initiatieven die landelijk reeds op stapel staan, zoals zorgstandaarden, richtlijnen en een kwaliteitsstatuut. De LVVP vindt dat wij als vereniging kwaliteit garanderen door visitatie o.b.v. een veelheid aan kwaliteitscriteria, sturen op functioneren i.s.m. de IGZ, een ROM-portal, een jarenlange traditie in transparantie m.b.v. het LVE-codeboek, BIG- en andere (her)registraties, interne scholing/intervisie, e-health, centrale klachtenafhandeling e.d. Bovendien is het landelijk Kwaliteitsnetwerk opgericht. In 2016, met een uitloop tot 2017 verschijnen er zorgstandaarden en richtlijnen. Weer een nieuw keurmerk is windowdressing en voegt hier niets aan toe, behalve extra administratieve lasten.
    drs. Judith M. Veenendaal, dir. LVVP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.