Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

D66 wil gefaseerde invoering WLZ

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Specifieke doelgroepen, zoals mensen met een zintuigelijk beperking of een psychische aandoening, moeten per 1 januari nog niet onder het regime van de Wet langdurige zorg (WLZ) vallen. D66-Kamerlid Vera Bergkamp wil dat er voor hen een specifieke overgangsregeling komt.
D66 wil gefaseerde invoering WLZ

Ze gaat dat donderdag 12 juni vragen in de procedurevergadering, waarin de Vaste Kamercommissie van VWS de procedure rond de invoering van de WLZ bespreekt. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS wil de wettelijke procedure van de WLZ voortvarend afronden. De nieuwe wet moet de AWBZ per 1 januari 2015 vervangen. Van Rijn heeft de steun van D66 nodig. Die partij steunt hem, maar voor enkele specifieke doelgroepen is het volgens Bergkamp verstandiger om meer tijd te nemen.

Toegang tot WLZ

Bergkamp denkt daarbij aan kwetsbare groepen, zoals mensen met een zintuigelijk beperking of met een complexe psychische aandoening. Deze mensen zouden nog wat langer de AWBZ-zorg moeten ontvangen die ze nu ook krijgen. Van Rijn heeft eerder toegezegd dat mensen met zware psychische aandoeningen toegang krijgen tot de WLZ, maar er is nog veel onduidelijkheid wie daarvoor in precies aanmerking komen. Mogelijk vallen mensen eerst onder een tijdelijke regeling en komen ze dan alsnog in de Zorgverzekeringswet. ‘Juist bij deze kwetsbare doelgroepen wil je niet nodeloos gaan schuiven met mensen. We moeten voorkomen dat mensen tussen wal en schip gaan vallen. Voor verzekeraars gaat het om nieuwe doelgroepen, waarbij ze nog meer tijd nodig hebben voor een goede voorbereiding en organisatie. Voor D66 staat een zorgvuldige invoering voorop. Het is daarom verstandiger om zorgaanbieders, zorgkantoren en verzekeraars meer tijd te geven om de zorginkoop en de invoering goed te regelen. Ik zie in de beantwoording van Kamervragen door de staatssecretaris ruimte voor een gefaseerde invoering. D66 zal vragen om een nadere uitwerking.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo, de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg (WLZ). Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Bekijk het dossier

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.