Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Daelzicht liet onbevoegde ‘arts’ werken met cliënten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een onbevoegde arts heeft bijna vier jaar kunnen werken met patiënten in Daelzicht. De organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking heeft de medewerkster op staande voet ontslagen.
Daelzicht.tekening

Dat meldt Daelzicht vandaag.

BIG

De medewerkster werkte sinds 2014 voor Daelzicht. Zij deed voorkomen dat ze arts was, maar bleek niet te zijn afgestudeerd, noch in het BIG-register te staan. Een woordvoerder van Daelzicht laat weten dat de procedure bij aanname van nieuw personeel voorziet in het opvragen van originele diploma’s en het BIG-registratienummer en dat dit ook wordt gecontroleerd. Blijkbaar is dat in dit geval niet gebeurd. Wat er wel is gebeurd, wordt nu onderzocht.

Erasmus MC

De diplomafraude kwam aan het licht doordat de medewerkster als basisarts de opleiding volgde tot Arts Verstandelijk Gehandicapten en de benodigde documenten aan het Erasmus MC moest overleggen voor het verkrijgen van het AVG-diploma. De documenten, een diploma van de Universiteit van Maastricht en een BIG-registratie, bleken niet door deze instanties te zijn afgegeven. Afgelopen maandag lichtte het hoofd van de AVG-opleiding van het Erasmus MC het bestuur van Daelzicht  hierover in.

Bewoners

Muijen heeft laten weten dat de cliënten van Daelzicht voor zover nu kan worden overzien, geen schade hebben ondervonden van het handelen van de zogenaamde arts. De woordvoerder vertelt dat de arts altijd in een team werkte met vier andere artsen, voor de regio Midden/Noord. Ze werkte onder supervisie omdat zij de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten nog volgde. Intern onderzoek moet uitwijzen of er gevolgen zijn geweest voor de kwaliteit van zorg binnen Daelzicht.

Vertrouwen ernstig geschaad

Bestuurder Peter Muijen heeft de medewerkster direct aangesproken, waarna deze toegaf dat ze nooit is afgestudeerd en nooit is geregistreerd als basisarts. Daarop is zij op staande voet ontslagen. Muijen: ‘Het behoeft geen betoog dat hiermee het vertrouwen in de medewerkster in deze positie zeer ernstig is geschaad. We zijn hierdoor geschokt.’

Onderzoek en melding inspectie

Daelzicht heeft meteen een intern onderzoek ingesteld. Ook de lnspectie voor de Gezondheidszorg is vandaag op de hoogte gebracht. Medewerkers, ouders, vertegenwoordigers en cliënten worden vandaag en morgen geïnformeerd. Verder beraadt Daelzicht zich nog over de ‘wenselijkheid en noodzaak van juridische vervolgstappen.’

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.