Dannenberg: ‘We zetten geen hek om mensen heen’

Gemeenten gaan Beschermd Wonen fundamenteel anders uitvoeren dan in het oude AWBZ-stelsel gebruikelijk was. ‘In plaats van een hek om mensen heen zetten, gaan we ze zoveel mogelijk in de thuissituatie ondersteunen als het nodig is, op het moment dat het nodig is.’ Dat zegt voorzitter Erik Dannenberg van de commissie die het advies ‘Van beschermd wonen naar een beschermd thuis’ heeft uitgebracht.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Dannenberg: ‘We zetten geen hek om mensen heen’

De commissie onder leiding van Dannenberg adviseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over drie aspecten van Beschermd Wonen. Over wat de algehele visie over Beschermd Wonen is, hoe de middelen verdeeld moeten worden en hoe het tijdspad er uit ziet.

Visie

‘De visie is het belangrijkste. Ruim 30.000 mensen maken gebruik van deze voorzieningen en voorheen bestond dat vooral uit bescherming en dagbesteding in instellingen. Nu gemeenten verantwoordelijk zijn willen we er veel meer voor zorgen dat deze mensen zo lang mogelijk normaal kunnen participeren in de samenleving. Gemeente zijn natuurlijk wel verantwoordelijk voor hulp en ondersteuning op het

1
180

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Hoezo nieuwe rol? Art.160 lid 2 Gemeentewet geeft een gem. bestuur de mogelijkheid om naar eigen inzicht initiatieven te ontplooien. Deze wetenschap was kennelijk ook doorgedrongen tot dr.Kuipers, dir. van Sociaal Psychiatrische Dienst in Groningen. Hij ging eind zestiger jaren van de vorige eeuw een samenwerkingsverband aan, hetgeen leidde tot RIBW-keten avant la lettre in de gem.Vlagtwedde.Bellingwolde, Scheemda,Uithuizen. De gem. deden het beheer, de SPD de supervisie. Financieel geen probleem, want de gem van laatstelijk thuisbehoren bleef betalen en dat hadden we zo moeten laten.Historisch is dus aangetoond, dat gem. dit prima aankunnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.