Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Database voor kindermedicatie blijft in de lucht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De koepels van apothekers, ziekenhuisapothekers, kinderartsen en zorgverzekeraars hebben deze maand een akkoord bereikt over de gezamenlijke financiering van het Kinderformularium.
Database voor kindermedicatie blijft in de lucht

Hiermee is het voortbestaan van deze online database voor kindermedicatie voorlopig verzekerd.

Financiering voor drie jaar

Het co-financieringsmodel geldt voor een periode van drie jaar. De kosten worden voor de helft gedragen door de beroepsverenigingen en voor de helft door Zorgverzekeraars Nederland. Alle partijen hebben de intentie uitgesproken om de financiering na drie jaar te verlengen, op voorwaarde dat het Kinderformularium dan nog altijd aantoonbaar wordt gebruikt.

Kinderformularium

Het Kinderformularium bundelt bestaande wetenschappelijke kennis over de toepassing van medicijnen aan kinderen. Dit is nodig omdat de meeste medicijnen niet zijn geregistreerd voor gebruik bij kinderen. Het Kinderformularium zorgt er in belangrijke mate voor dat artsen en apothekers kinderen in Nederland toch doelmatig en veilig kunnen behandelen met medicijnen. In het Kinderformularium zijn nu ruim 600 van de meest gangbare medicijnen opgenomen en voorzien van een dosisadvies voor kinderen. In 2012 hebben artsen en apothekers de online database voor kindermedicatie meer dan 1 miljoen keer geraadpleegd.

Ontwikkelgelden

Het was nog lastig om financiering te vinden voor het onderhouden van de database, zegt Matthijs de Hoog, directeur NKFK: ‘Er was altijd alleen gesproken over ontwikkelgelden en nooit over onderhoud.’ Het Kinderformularium is geen statisch geheel, maar wordt telkens bijgewerkt en up-to-date gehouden. Juist het onderhoud is hard nodig, zegt De Hoog, die een rondje langs alle veldpartijen maakte: ‘Iedereen vond het een charmant idee, het moest vooral blijven bestaan, maar een ander moest het betalen.’ De NKFK sloeg een aantrekkelijk aanbod van een farmaceutisch bedrijf af, omdat het de schijn van belangenverstrengeling wilde vermijden. Uiteindelijk lukte het om alle partijen een financieringsovereenkomst te laten sluiten.

Subsidies

In 2005 kreeg het Nederlands Kenniscentrum voor Farmacotherapie bij Kinderen een opstartsubsidie van het ministerie van VWS voor de ontwikkeling van een Kinderformularium. De subsidie werd verlengd tot 2009 en daarna droegen de Stichting Kwaliteitsgelden van medisch specialisten en het Innovatiefonds bij. Eind 2011 was het formularium in eerste opzet gereed. Als overbrugging gaf VWS halverwege 2012 nog een half jaar subsidie. Door het convenant dat is gesloten, is er ook de komende drie jaar geld. De Hoog is positief: ‘Het veld heeft zich gecommitteerd aan het voortbestaan van het Kinderformularium. Daar zit geen grens van drie jaar aan vast.’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.