Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De best gelezen blogs van 2020: meer dan corona

Waar de coronacrisis het nieuws in 2020 wereldwijd domineerde, ging de aandacht in de blogs op Zorgvisie ook naar andere thema's. Wij zetten de best gelezen blogs van het jaar voor u op een rij.
data-analyse

Wachten op covid-19-vaccin is verloren tijd

Hoe blijven we de corona-epidemie de baas? De aandacht gaat van ic-beddencapaciteit en mondkapjes naar testcapaciteit en het naderende vaccin. Maar vergeten we niet iets, vraagt Robert Weij zich af.

Lees het blog >>


Waarom psychiaters zich terugtrekken uit ggz-instellingen

In de media zijn meerdere redenen genoemd waarom professionele hulpverleners zich terugtrekken uit ggz-instellingen. Tom Kuipers bespreekt een dieperliggend motief. ‘Daarvoor moeten we terug in de tijd, naar de periode 1980-2000. Het gaat over geld, maar meer nog over imago.’

Lees het blog >>


Verpleegkundigen niet duurzaam ingezet: lessen uit covid-19

Nu de rol van de verpleegkundige wederom vitaal is gebleken, moeten ziekenhuismanagers en bestuurders ervoor waken terug te veren in oude gewoonten. Een pleidooi van Catharina van Oostveen, Frederieke Vriends, Najla van Veen en Hester Vermeulen om de erkenning van verpleegkundig vakmanschap te borgen.

Lees het blog >>


Gemeenten werken zelf financiële tekorten jeugdhulp in de hand

Gemeenten zouden in plaats van hun hand op te houden bij het kabinet, de hand in eigen boezem moeten steken. Dat vindt Wim Groot. Veel van de financiële problemen die ze hebben in het sociaal domein zouden opgelost zijn als een einde wordt gemaakt aan het ‘open armen’- en ‘open huis’-beleid en aan de bovenwettelijke regelingen.

Lees het blog >>


‘Verpleegkundige in raad van bestuur onnodig’

In de discussies over de positie van verpleegkundigen in de raad van bestuur wordt voorbijgegaan aan het feit dat besturen een vak is. De discussie beperkt zich te veel tot de structuur, vindt Frank van der Linden, bestuursvoorzitter Humanitas DMH.

Lees het blog >>


Wat de historie ons leert over de corona-epidemie

Guus Schrijvers schrijft dat een epidemie een tragedie is in drie bedrijven. In het eerste daarvan zijn er subtiele signalen dat een vreemde ziekte rondwaart. Autoriteiten en bevolking ontkennen aanvankelijk de niet te verklaren verschijnselen. Aan het einde van dit eerste bedrijf erkennen autoriteiten en bevolking met tegenzin dat de vreemde ziekte zich verder verspreidt.

Lees het blog >>


Dokters: graaiende grootverdieners of bevlogen professionals?

Iedereen heeft een mening over dokters, en dan vooral over wat er niet deugt. Myra van den Goor en Guus van Montfort pleiten voor een hernieuwd vertrouwen in de zorgprofessional, waarbij wet- en regelgeving ondersteunend en faciliterend zijn, in plaats van een doel op zichzelf en daardoor frustrerend en demotiverend.

Lees het blog >>


Corona verandert de spelregels in de zorg drastisch

De coronacrisis is naast een drama ook een vat vol leerpunten. Het is straks, als we iets meer tijd en aandacht beschikbaar hebben, hoog tijd voor een goed gesprek over nieuwe spelregels. André Louwen van Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer, Erik Booden van LangeLand Ziekenhuis en Jeroen van den Oever van Fundis beschrijven vijf trendbreuken die hebben plaatsgevonden tijdens de coronacrisis.

Lees het blog >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.