Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘De grootste klappen vallen bij lichamelijk gehandicapten’

Bestuursvoorzitter Willem de Gooyer van Steinmetz/De Compaan (gehandicaptenzorg) over de stand van zaken een paar maanden na de invoering van de zorgzwaartefinanciering.
'De grootste klappen vallen bij lichamelijk gehandicapten'

Wat betekent de zorgzwaartebekostiging financieel voor de organisatie (budget in euro’s in 2009 en in 2008)?

“Ons totale budget neemt in een periode van drie jaar af met drie miljoen euro, dat is vijf procent van ons huidige budget. Dit is het scenario op basis van de huidige tarieven. We hebben op een aantal onderdelen bezwaar gemaakt tegen de vermindering van het budget en ook tegen het feit dat een aantal van onze zorgintensieve cliënten niet voor een toeslag intensieve zorg in aanmerking komt. Omdat wij cliënten hebben met een lichamelijke beperking, weegt het zwaar dat de financiering voor bijvoorbeeld niet-aangeboren hersenletsel, ademhalingsondersteuning en kindpakketten niet op orde is. De Nederlandse Zorgautoriteit dat de toeslag voor een specifieke cliënt maar moet stoppen voor de ademondersteuning. Nou, dan weet je echt niet waar je het over hebt.”

Hoeveel fte’s komen er daardoor in totaal bij of gaan eraf?

“Bij Steinmetz/De Compaan gaan er 75 fte af.”

Vindt er al een verschuiving plaats (functies, locaties, meer flexibel personeel) en hoe reageren medewerkers daarop?

“Nee, wij kiezen ervoor eerst goed zicht te hebben op de daadwerkelijke betekenis van de opbrengsten uit zzp per locatie en activiteit. We onderzoeken een roostersystematiek die recht doet aan continuïteit enerzijds en flexibiliteit anderzijds. We verwachten dat een dergelijke benadering rust brengt voor cliënten en medewerkers.”

Welke groepen cliënten binnen de organisatie ondervinden de meeste gevolgen, dat wil zeggen dat zij nu meer of juist minder zorg krijgen? Van welke elementen krijgen ze dan meer of minder?

“Wij kiezen ervoor om geleidelijk de gevolgen bij te sturen van het lagere budget. De zzp zal een inzichtelijke relatie opleveren tussen de indicatiestelling van elke cliënt en de budgettaire opbrengsten. Voordeel is dat onze huidige interne kostenstructuur tegen het licht gehouden wordt.

Wij kiezen er tegelijkertijd principieel voor om de mogelijkheden van interne substitutie te blijven hanteren, dus te schuiven tussen de bekostiging van groepen cliënten met relatief hoge zzp’s en degenen van wie de zzp’s niet de kosten dekken. Zonder deze solidaire benadering zullen, vrees ik, waardevolle vormen van ondersteuning moeten verdwijnen. Uit eerste reacties van cliënten/cliëntvertegenwoordigers begrijpen wij dat zij een dergelijke benadering waarderen.

Cliënten die op dit moment intensieve zorg krijgen, dreigen erop achteruit te gaan. De grootste financiële klappen vallen bij cliënten met een lichamelijke beperking. We willen dat proberen tegen te gaan. Dat kan alleen met interne substitutie.”

Hoe reageren cliënten op hun nieuwe, op zzp gebaseerde, zorgplan?

“Een op zzp gebaseerd zorgplan kennen wij niet en zullen we ook niet in een-op-eenrelatie uitwerken. Vanzelfsprekend is het zzp wel bepalend voor het budget dat voor de betreffende cliënt beschikbaar is. Voor de uiteindelijke uitwerking verwijs ik naar het hiervoor gegeven standpunt inzake substitutie en solidariteit. De staatssecretaris heeft vorig jaar gezegd dat er geen onderhandelingen op het niveau van uren moet plaatsvinden.

Dit standpunt wordt lastig houdbaar als cliënten hun zzp-opbrengst gaan claimen. Maar ook dan denken we dat we uiteindelijk een transparant verhaal hebben voor iedereen. Verder moet bedacht worden dat de fluctuatie in zorgvraag, en daarmee in gevolgen voor pakketten en budget, in de zorg voor mensen met een beperking gering is. De indruk bestaat dat dit zo’n drie à vier procent per jaar is.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.