Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De helft van de zorg doet geen brandoefening

Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat slechts de helft van de ziekenhuizen (53 procent) en zorgcentra en/of verpleeghuizen (57 procent) een jaarlijkse ontruimingsoefening houdt. Volgens de stichting en de brandweer is er daarom sprake van ‘schijnbrandveiligheid’ in de zorg.
De helft van de zorg doet geen brandoefening

Het onderzoek toont aan dat ziekenhuizen en zorgcentra wel een ontruimingsplan hebben, maar dat de helft van de instellingen dit niet oefent. Een derde van de medewerkers meent dat zij, ondanks de aanwezigheid van een ontruimingsplan in de organisatie, bij brand niet in staat zal zijn alle patiënten en cliënten veilig het pand uit kunnen helpen.

Veiligheid

“Zorginstellingen denken vaak hun zaken op orde te hebben, want ‘ze hebben toch een ontruimingsplan’. Maar daarmee creëer je nog geen veiligheid, enkel schijnveiligheid”, aldus René Hagen, voorzitter van de Brandpreventieweken en Lector Brandpreventie. “Als zorgverleners niet weten hoe ze adequaat moeten handelen als er brand uitbreekt zijn de gevolgen voor patiënten en cliënten bij brand niet te overzien. Alleen al deze maand is er in zes zorginstellingen een brand uitgebroken; het is geen ‘ver van je bed-show’ maar realiteit. Met deze campagne proberen we elke organisatie te wijzen op haar verantwoordelijkheid om niet-zelfredzamen te helpen vluchten”, zegt Hagen.

Brandwonden

Tijdens de Nationale Brandpreventieweken confronteren de brandweer en de Brandwonden Stichting instellingen met deze schijnveiligheid. Met een bewustzijnscampagne gericht op de zorg willen zij deze organisaties stimuleren een ontruiming te oefenen om zo de risico’s bij brand zo veel mogelijk te beperken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk het brandveiligheidsrapport van 2010

Het brandveiligheidsrapport van 2009

Inspecties controleren zorginstellingen op brandveiligheid

Brand in woonzorgcentrum kost bewoonster het leven

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.