Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Jager wil advies werkgroepen vervroegen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Demissionair staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën gaat proberen het advies van werkgroepen voor de heroverwegingen te vervroegen. Hij zei dit maandagavond in het programma Pauw en Witteman.
De Jager wil advies werkgroepen vervroegen

Vervroegen

De werkgroepen die per beleidsterrein voorstellen uitwerken om in totaal 35 miljard euro te bezuinigen, zouden op 1 mei met hun adviezen moeten komen. De Jager hoopt deze datum naar voren te kunnen halen om daarmee partijen de mogelijkheid te geven de voorstellen in hun verkiezingsprogramma’s mee te nemen.

Tien miljard in de zorg

Voor de zorg zijn twee werkgroepen actief: een cure- en een care-werkgroep. Die moeten zo veel mogelijk varianten verzinnen om geld te besparen. Minstens één variant moet structureel een bezuiniging opleveren van twintig procent van het budget van het ‘beleidsthema’. Dat betekent dat de werkgroep curatieve zorg een bezuinigingsvoorstel moet doen van 6,6 miljard, de werkgroep langdurige zorg een van 4 miljard.

Klink

Demissionair minister Ab Klink zei in het zelfde programma dat hij hoopt zijn nieuwe bekostigingsmodel voor de gezondheidszorg toch op korte termijn door de Kamer te krijgen. Volgens Klink is er geen tijd te verliezen met het doorvoeren van de nieuwe prestatiebekostiging. Wachten op een nieuw kabinet zou betekenen dat de zorgkosten nog veel verder oplopen. Klinks wens kan alleen in vervulling gaan als dit onderwerp niet als ‘controversieel’ wordt aangemerkt. Daarover beslist niet hijzelf, maar de Kamer. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Lees ook:

Zorg moet tien miljard besparen

Klink: Plafond op prestatiebekostiging

NVZ vreest uitstel prestatiebekostiging

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.