Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Jonge: ‘Carrière Switchers Pluryn verdient landelijke navolging’

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Om de personeelskrapte te lijf te gaan, is Pluryn volop in de weer met het project Carrière Switchers. Met succes, want afgelopen dinsdag heeft Pluryn de HR Zorg Award 2018 in de wacht gesleept. ‘Een schitterend project’, volgens minister Hugo de Jonge, die de prijs heeft uitgereikt.
Pluryn, personeelstekort, zorg, werken zorg
Foto: Pluryn

De HR Zorg Award 2018 wordt uitgereikt aan het beste idee voor meer werkplezier. Van de 52 inzendingen heeft Pluryn met haar project de bokaal en cheque van 10.000 euro gewonnen. De keuze van de vakjury is unaniem: ‘Een frisse blik en levenservaring van mensen buiten de zorg werkt stimulerend voor medewerkers van Pluryn.’

Fatsoenlijk salaris

De Jonge gaf in juni dit jaar het officiële startsein van het Carrièreswitchproject van Pluryn. Hij vindt het project een goed voorbeeld voor andere zorgorganisaties om mensen te enthousiasmeren voor een baan in de zorg. ‘Het carrièreswitchtraject van Pluryn is een steengoed project dat landelijk navolging verdient.’ Positief is hij over het ‘fatsoenlijke’ salaris dat de zij-instromers vanaf de eerste dag verdienen. ‘Dat geeft veel mensen, ook als je bijvoorbeeld een gezin moet onderhouden, echt de mogelijkheid om een gedurfde stap te zetten.’

De zij-instromers hebben verschillende achtergronden: van kok tot oud-militair en van ondernemer tot ober. Maar ze hebben één ding gemeen om in de zorg te werken: de behoefte aan zingeving in het werk. En voor Pluryn een gelegenheid om de gaten in het personeelsbestand op te vullen.

Omscholingstraject Pluryn

Dit jaar hebben 600 sollicitanten zich aangemeld voor het tweejarige omscholingstraject, waarbij de zij-instromers direct in dienst komen en een salaris ontvangen. Van de 600 zijn 60 mensen aangenomen, onder wie veel mannen. De selectieprocedure bestaat uit informatiebijeenkomsten, een speeddate-sessie met drie verschillende medewerkers, een psychologische test, een gesprek met de clusterleider en een meeloopdienst om meer feeling met het werk te krijgen. Voor de start van het zij-instroomtraject maken de kandidaten een toelatingstest bij ROC Nijmegen of Rijn IJssel.

De 60 zij-instromers starten per februari met het leerwerktraject. Zij volgen de verkorte opleiding mbo-4 Maatschappelijke zorg, met de uitstroomrichtingen gehandicaptenzorg of specifieke doelgroepen. Pluryn werkt hierbij samen met ROC Nijmegen en Rijn-IJssel. De eerste zes weken zitten de zij-instromers in de schoolbanken en staan de lessen in het teken van basiskennis opdoen. Na deze basisperiode werken de zij-instromers tussen de 22 en 32 uur onder begeleiding op een van de Pluryn-locaties in Nijmegen, Arnhem of Apeldoorn. Daarnaast volgens zij nog wekelijks 8 uur les.

Startsalaris

Na het behalen van het diploma kunnen de zij-instromers met een arbeidsovereenkomst van minimaal 22 en maximaal 36 uur per week aan de slag. Het bruto startsalaris is 2.256 euro per maand bij een 36-urige werkweek. Daarnaast ontvangen de werknemers onder andere toeslagen en onkostenvergoedingen.

Minister De Jonge is blij met de inzet van Pluryn om het personeelstekort in de zorg aan te pakken. Maar de uitdaging blijft groot, aldus de minister. ‘We moeten ervoor zorgen dat meer jongeren kiezen voor een opleiding in de zorg en dat mensen besluiten een carrièreswitch te maken’, reageert de minister op LinkedIn. ‘Maar minstens zo belangrijk is het behouden van de mensen die nu in de zorg werken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.