Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Jonge verlaagt eigen bijdrage Wlz

Bert Bukman
De nieuwe VWS-minister Hugo De Jonge (CDA) verlaagt de eigen bijdrage voor de langdurige zorg. Dit komt conform de kabinetsplannen vooral ten goede aan de middeninkomens.
Hugo de Jonge, minister van VWS
Hugo de Jonge op zoek naar langetermijnoplossing om zorgval te voorkomen. Foto: VWS

De maatregel gaat in op 1 januari 2018 en is gericht op mensen die blijvend intensieve zorg nodig hebben aan huis of die zelf in een verpleeghuis verblijven terwijl hun partner thuis woont. Het percentage van het inkomen dat meetelt voor de berekening van hun eigen bijdrage wordt verlaagd van 12,5 naar 10%. Ruim dertigduizend mensen gaan er hierdoor op vooruit, vooral mensen met een middeninkomen. Zij betalen 30 tot 150 euro minder per maand.

De maatregel past in de kabinetsplannen om de stapeling van zorgkosten aan te pakken, met name voor mensen met chronische aandoeningen. Als gevolg van eigen bijdragen voor de Wet langdurige zorg, de Jeugdwet en de Wmo, en het eigen risico in de Zorgverzekeringswet kunnen deze kosten aanzienlijk oplopen.
Gezondsheidseconoom Guus Schrijvers gaf eerder in Zorgvisie het voorbeeld van een echtpaar met een modaal inkomen van wie een van beiden een chronische aandoening heeft. De door henzelf betaalde zorgkosten over de periode 2011-2016 zijn gemiddeld gestegen van 3.234 naar 7.364 euro. Dat is meer dan een verdubbeling.

 

Abonnementstarief

Andere plannen van het kabinet zijn onder meer het verminderen van de vermogensinkomensbijtelling voor de eigen bijdrage aan langdurige zorg van 8 naar 4% van het vermogen. Ook gaat het ministerie van VWS met gemeenten overleggen over een abonnementstarief van €17,50 per vier weken, voor huishoudens die gebruik maken van ondersteuning vanuit de gemeente. De bijbetalingen voor bepaalde geneesmiddelen krijgen een plafond van €250 per jaar. Eerder al werd besloten om het eigen risico voor de zorgverzekering in 2018 te bevriezen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.