Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De kansen van gepersonaliseerde preventieve zorg via slimme technologie

Dat slimme technologie positief kan bijdragen aan de kwaliteit van leven van zorgvragers en hun naasten, is niet nieuw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de slimme medicijnuitgever voor mensen thuis, zorg op afstand via een tablet en track and trace systemen waarmee verdwaalde patiënten tijdig kunnen worden getraceerd. Technologie is feitelijk niet meer weg te denken uit zorg en welzijn.

Door Roelof Ettema, leider van de onderzoeksgroep Gepersonaliseerde Zorg

Vanuit het ziekenhuis wordt slimme technologie vaak ingezet om patiënten met een chronische aandoening te monitoren om problemen voor te zijn. Hiermee neemt men sneller afwijkingen waar door continue metingen en stuurt daar zo vroeg mogelijk op bij met de juiste therapie of medicatie. In de geestelijke gezondheidszorg en welzijn worden in toenemende mate apps ingezet waarmee cliënten geattendeerd worden op gedrag waarmee zij in de problemen kunnen komen en daarmee tijdig kunnen bijsturen om vervelende consequenties te voorkomen. Slimme technologie kan ook het werk van zorgprofessionals beter organiseren door met monitoring van patiënten prioriteiten in het werk te kunnen leggen.

Slimme technologie ingezet voor preventie

Naast vroege interventie bij ziekte kan ook gekeken worden naar het voorkomen van ziekte in het algemeen. Dit is met name van belang in groepen waar relatief veel ziekte ontstaat, zoals bij ouderen het geval is. Echter bij thuiswonende ouderen die niets mankeren wordt slimme technologie niet automatisch ingezet. Bijv. omdat de oudere in kwestie niet ervaart dat die mogelijk een verhoogde kans op ziek worden heeft ontwikkeld. Maar ook omdat wij in de gezondheidzorg en welzijn nu eenmaal pas in actie komen als iemand zich met een ziekte meldt. In zorg en welzijn zijn wij nog beperkt ingesteld op preventie: het voorkomen dat iemand ziek wordt.

Een innovatief bedrijf dat de kracht van gegevens benut om gepersonaliseerde preventieve zorg voor thuiswonende ouderen mogelijk te maken is het bedrijf inn4Cure. Al jaren verbinden zij met slimme technologie zorgvragers en hun naasten met zorgaanbieders. Hierbij wordt inn4cure ondersteund door de onderzoeksgroep Gepersonaliseerde Integrale Zorg van de Hogeschool Utrecht.

Slim gegevens verzamelen

Mede door overheidsbeleid verkiezen veel ouderen om in hun eigen huis te blijven wonen. Dit brengt uitdagingen met zich mee voor het monitoren en bieden van preventieve zorg. Het hart van het inn4Cure-initiatief ligt in het verzamelen van gegevens van thuiswonende ouderen. Dit gebeurt op verschillende manieren, zoals sensoren in het huis van de oudere, draagbare apparaten en mobiele apps. Deze gegevens omvatten vitale functies, bewegingspatronen, medicatie-inname, voeding enz. Deze gegevens vormen de ruggengraat van gepersonaliseerde preventieve zorg.

inn4Cure heeft geavanceerde technologieën geïntegreerd om gegevens op een niet-invasieve wijze en continue te verzamelen. Slimme sensoren in het huis van de ouderen kunnen bijvoorbeeld bewegingen en activiteiten volgen zonder de privacy van de bewoner te schenden. Draagbare apparaten, zoals slimme horloges, meten voortdurend vitale functies zoals hartslag, bloeddruk en slaappatronen. Deze gegevensstromen worden in real time vastgelegd en geanalyseerd.

Slimme continue data-analyse en personaliseren

Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en met ondersteuning van de onderzoeksgroep identificeert inn4Cure unieke patronen die specifiek zijn voor iedere individuele oudere. Deze patronen kunnen variëren van subtiele veranderingen in dagelijks bewegen tot schijnbaar onbelangrijke afwijkingen in vitale functies.

Met het op deze wijze identificeren van unieke persoonlijke voorspellende kenmerken stelt inn4Cure aangesloten zorgverleners in staat om preventieve zorg op maat aan te bieden. Enkele manieren waarop dit gebeurt zijn:

  1. Voedingsadvies: Voeding speelt een vitale rol in de gezondheid van ouderen. Immers de buffers voor het opvangen van ziekte en tegenslag nemen bij oudere mensen af en tegelijkertijd neemt vaak ook de eetlust af. Ondervoeding is een van de belangrijkste oorzaken van ziekte. En gebaseerd op gegevens over voedingsgewoonten kunnen met de analyses van inn4Cure zorgverleners op maat gemaakte voedingsadviezen verstrekken om de algehele gezondheid en vitaliteit te bevorderen.
  2. Vroege Ziekteopsporing: Dankzij de continue monitoring kunnen zelfs de kleinste afwijkingen in de gezondheid van een oudere snel worden opgemerkt. Dit stelt zorgverleners in staat om vroegtijdig in te grijpen en de ontwikkeling van ziekten zoals diabetes, hartaandoeningen of dementie te vertragen of (deels) te voorkomen.
  3. Volgen van de effecten van de inname van medicatie: inn4Cure kan deze effecten volgen en alerts sturen aan de oudere en hun zorgverlener. Dit minimaliseert het risico op verkeerde medicatie of vergeten doses, wat cruciaal is voor ouderen met meerdere medische aandoeningen.
  4. Valpreventie: Ouderen lopen een verhoogd risico op vallen, wat een gebroken heup of ernstige verwondingen kan veroorzaken. Door bewegingspatronen te analyseren, kan inn4Cure risicosituaties identificeren en advies geven over preventieve maatregelen.

Privacy en ethiek

Het verzamelen van gegevens is een cruciaal aspect binnen de diensten van inn4Cure. Daarom zijn privacy en ethiek van aangesloten ouderen steeds onder de aandacht. Zo worden alle verzamelde gegevens zodanig veilig opgeslagen dat ouderen de volledige controle hebben over wie toegang heeft tot hun gegevens. Ouderen geven ook zelf toestemming voor wat zij wel verzameld willen zien en wat niet. Ook kiezen zij zelf wat zij wel en wat zij niet met wie willen delen. Dit zorgt voor transparantie en vertrouwen tussen inn4Cure, de ouderen, hun naasten en hun zorgverleners.

De toekomst van preventieve zorg

Het op deze wijze ouderen zelf en hun informele en formele zorgverleners in staat stellen gepersonaliseerd preventieve zorg tot stand te brengen is een veelbelovende verschuiving in de gezondheidszorg en welzijn. Door de kracht van de op de persoon afgestemde gegevens en het benutten van kunstmatige intelligentie, kunnen ouderen hun zelfzorg verbeteren en samen met hun naasten profiteren van zorg die specifiek is afgestemd op hun unieke behoeften en risicoprofielen.

Het succes van inn4Cure biedt ook een blauwdruk voor de toekomst van zorg en welzijn, waarin gegevensverzameling en analyse een integraal onderdeel worden van het leveren van hoogwaardige, gepersonaliseerde zorg aan patiënten van alle leeftijden. Hierin staat het verhogen van de preventieve zelfzorg op nummer één. Immers voorkomen is beter dan genezen. Als een thuiswonende oudere zonder dat die dat merkt minder gaat eten, door bijvoorbeeld een afname van het hongergevoel, dan kan die ondervoed raken met ziekte tot gevolg. Door de oudere op tijd te attenderen op het verhoogde risico vergezeld met effectieve voorstellen voor beter eten kan de oudere in kwestie beter gaan eten. Hierin kunnen ook naasten een belangrijke rol vervullen.

inn4Cure blijft innoveren en evolueren om te zorgen voor de gezondheid en het welzijn van ouderen. Door het identificeren van unieke persoonlijke voorspellende kenmerken, biedt Inn4Cure een glimp van de opwindende toekomst van de gezondheidszorg, waarin elke patiënt de zorg krijgt die hij of zij verdient.

De onderzoeksgroep Gepersonaliseerde Zorg is gevestigd binnen het Instituut voor Verpleegkundige Studies van de Hogeschool Utrecht en doet sinds 2017 praktijkgericht onderzoek naar nieuwe vormen van zorg. Dit betreffen o.a. mantelzorgnetwerkzorg, geïntegreerd formele en informele zorg, gepersonaliseerde zorg en preventieve zorg. Bij deze laatste ondersteunt de onderzoeksgroep inn4cure. Preventieve zorg is gericht op vroegsignalering en preventieve interventies om patiënten met een verhoogd risico op te sporen en met preventieve interventies ziekte te voorkomen. Dit betreffen bijvoorbeeld delier in het ziekenhuis of ondervoeding en vallen thuis. De onderzoeksgroep heeft nog ruimte voor enkele nieuwe projecten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.