Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De Limburger signaleert miljoenenverlies voor Orbis

Orbis Medisch Centrum (OMC) dreigt dit jaar bij ongewijzigd beleid af te stevenen op een tekort van 6,5 miljoen euro. Dat schrijft het regionaal dagblad De Limburger vandaag. In een persverklaring laat Orbis weten dat deze informatie niet klopt.
De Limburger signaleert miljoenenverlies voor Orbis

Volgens De Limburger kampt het OMC met een forse onderproductie. Dat resulteert in minder inkomsten. Bovendien worden er intern nog te veel (onnodige) kosten gemaakt. In een poging om de opgelopen achterstand te corrigeren, gaat Orbis nog sterker bezuinigen op materiële en personele kosten, zo blijkt uit een interne memo in handen van de krant. Medewerkers die met zwangerschaps- of ouderschapsverlof zijn, zouden niet meer worden vervangen. Ook zou er zeer kritisch gekeken worden naar het verlengen van tijdelijke contracten en  het aantalstageplekken.

Actuele situatie
Volgens het OMC geeft de notitie in handen van De Limburger niet de meest actuele situatie weer. De informatie dateert van geruime tijd geleden, aldus de woordvoerder. Zij zegt: ‘Ondanks dat wij gisteren Dagblad De Limburger uitgebreid hebben geïnformeerd over de feitelijke situatie, blijkt de berichtgeving in De Limburger niet correct.’

Achterblijvende inkomsten
De werkelijke situatie is volgens OMC dat het ziekenhuis na jarenlange groei van de patiënteninstroom, nu te maken met een terugloop in het patiëntenaanbod. Het gevolg van de (beperkte) terugloop in patiëntenaanbod is, dat de geplande inkomsten van OMC achterblijven bij de verwachtingen in het budget 2013. Daarom heeft Orbis Medisch Centrum maatregelen genomen om hier op bij te sturen.

In de pas lopen
‘Zo wordt nog alerter gestuurd op uitgaven en worden waar mogelijk efficiency-maatregelen genomen. Bovendien wordt kritisch gekeken of vacatures nog moeten worden ingevuld en of tijdelijke contracten nog moeten worden verlengd. Uiteraard wordt, behalve aan de uitgavenkant, ook gekeken waar de instroom van patiënten kan worden gestimuleerd door het verder verlagen van de toch al korte toegangstijden. Zouden er geen verdere maatregelen zijn genomen, dan zou het tekort in 2013 theoretisch fors op kunnen lopen. Door de genoemde, voor een belangrijk deel al ingezette, maatregelen en directe bijsturing zal Orbis Medisch Centrum weer in de pas gaan lopen met het budget 2013.’

1 REACTIE

  1. Geachte lezer,
    Wanneer de omzet terugloopt is het nodig om te kijken waar je als ziekenhuis goed in bent.Concentreer de ziekenhuisfuncties in de regio Limburg in nauwe samenwerking met de nabijgelegen medische centra.
    De bevolking vergrijst en deze ontwikkeling is van grote invloed op de ziekenhuisomzet.
    Ook bezuinigingen op onroerend goed en andere kapitaallasten zijn nu dringend nodig.
    Vriendelijke groet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.