Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Ondernemingskamer doet onderzoek bij DeSeizoenen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Ondernemingskamer heeft een onderzoek bevolen naar het beleid en de gang van zaken van DeSeizoenen over de periode vanaf 10 januari 2012 tot 15 maart 2016. De centrale Cliëntenraad van de organisatie had om een dergelijk onderzoek verzocht.
zorgaanbieders Zilveren Kruis
iStock

Volgens de Ondernemingskamer zijn er gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid en een juiste gang van zaken van DeSeizoenen in genoemde periode. Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling, zo staat in de uitspraak.

Loek Winter

DeSeizoenen is eind 2011 opgericht door Loek Winter, die er een deel van de failliete Stichting Zonnehuizen meer over nam. Een deel van het vastgoed dat Stichting Zonnehuizen in eigendom had is eerst door de curator en de banken aan DeSeizoenen ter beschikking gesteld en in maart 2016 verworven door Vastgoed DeSeizoenen B.V., een zustervennootschap van DeSeizoenen. Bij de leningovereenkomst en de huurovereenkomsten die DeSeizoenen heeft gesloten om deze constructie mogelijk te maken was sprake van een verwevenheid van functies en belangen van bestuurders en commissarissen van DeSeizoenen enerzijds en de aandeelhouders van Vastgoed DeSeizoenen anderzijds. In dat verband is de vraag gerezen of de besluitvorming met betrekking tot het faciliteren van de constructie binnen DeSeizoenen voldoende zorgvuldig en onafhankelijk is geweest.

Publieke middelen

De centrale Cliëntenraad had ook zijn zorg uitgesproken dat er publieke middelen die bestemd zijn voor de zorg binnen DeSeizoenen thans via huur- en dienstenovereenkomsten wegvloeien naar zustervennootschappen, waarvoor, anders dan voor DeSeizoenen, geen verbod op winstuitkering geldt. Met betrekking tot de huidige situatie heeft de Ondernemingskamer geoordeeld dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat hiervan sprake is.

DeSeizoenen

Zorginstelling DeSeizoenen, een zorginstelling voor verstandelijke gehandicaptenzorg voor volwassenen. De organisatie heeft zes vestigingen op verschillende locaties in Oost- en Zuid-Nederland.

Zorgvastgoed

Winter vertelt in een interview met het FD dat hij het vastgoed van de Zonnehuizen heeft ondergebracht onder aparte bv om hiermee de risico’s te spreiden. Dat heeft tot gevolg gehad dat de zorginstelling van Winter nu panden huurt van de vastgoed-bv, die ook eigendom is van Winter. Volgens de cliëntenraad zou er op die manier geld weglekken naar de prive-bv’s van de zorgondernemer. Winter vindt dat onzin. Hij hanteert naar eigen zeggen marktconforme tarieven en er is geen geld weggelekt.

 

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.