Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

De was wordt duur betaald in de ouderenzorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Steeds meer ouderen klagen over de hoge waskosten bij verzorgings- en verpleeghuizen. Sinds de waskosten niet meer onder de AWBZ vallen, zijn deze bij sommige instellingen vervijfvoudigd.
De was wordt duur betaald in de ouderenzorg

Bij de landelijke cliëntenorganisatie LOC zijn hierover veel klachten binnengekomen. Plaatsvervangend directeur Marthijn Laterveer is niet verrast: “In 2009 lagen de kosten voor het draaien van de was tussen de 35 en zeventig euro. Nu zijn er uitschieters tot 225 euro per maand.”

Wasmachine

In het verleden vielen de waskosten bij verzorgingshuizen onder de AWBZ. Verpleeghuisbewoners werden geacht zelf voor hun was te zorgen, betaalden een vergoeding om hun was te laten doen. Door de naderende scheiding van wonen en zorg kwam daar in 2009 een einde aan en geldt voor de verzorgingshuizen hetzelfde regime. Vaak hebben bewoners geen keus, zegt Laterveer: “Je moet wel een wasmachine hebben om de was te kunnen doen.”

Verzekering

De LOC pleit er al langer voor de waskosten onder de verzekering te laten vallen. De Tweede Kamer nam enkele maanden geleden een motie aan waarin gevraagd wordt om een richtbedrag voor de waskosten. De LOC werkt hier nu samen met het instituut voor budgetvoorlichting Nibud aan. De richtprijs moet eind volgende maand bekend worden. (Novum)

Lees meer:

Scheiden van wonen en zorg in 2014

Inventarisatie: betere combinatie wonen en zorg nodig

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Voor kosten die het verpleegtehuis moet betalen doen ze heel heel veel moeite om die zo laag mogelijk te houden, maar voor de kosten die de patient moet betalen doen ze geen enkele inspanning. Als ze denken dat in dat kartel de waskosten oneigenlijk hoog zijn (als ze daar al aan denken; denk het niet)dan is het toch een koud kunstje om een paar telefoontjes te plegen ergens in het land bij andere verpleeginstellingen. Maar nee, als hun dikke salaris niet in gevaar komt, maken ze zich geen enkele zorg over de patienten die toch al niet zo’n fijn leven hebben. En als de boeven Kassa of Radar op bezoek krijgen, draaien als een blad aan de boom om; want dan komt dat salaris wellicht in problemen.

 3. Wasverzorging is een item dat langs de clientenraad moet. Waarom is die akkoord gegaan met dit soort absurde bedragen vraag ik me af?
  Wij (verzorgingshuis)hebben het wasproces dit jaar onder de loep genomen.
  Na een aanbesteding hebben we gekozen om de wasverzorging te laten uitvoeren door een externe wasserij voor Euro 30,00/ maand. Daarnaast bieden we onze bewoners lease beddengoed. De waskosten daarvoor worden vanuit de AWBZ vergoed.Clienten die NA 1-1-2009 bij ons kwamen wonen, moeten de waskosten zelf betalen. Degene die VOOR 1-1-2009 al intramuraal woonden krijgen de waskosten vergoed.

 4. 225,= is inderdaad veel, maar maak niet de vergissing door een calculatie te maken in vergelijking met het wassen thuis. Wassen betekent: inzamelen, transport, sorteren/scheiden, wassen, drogen, strijken, transport, inruimen. Hierbij komt veel arbeidstijd en (in mindere mate) apparatuur-, energie-, water- en zeepkosten. 3 tot 8 keer deze handelingen per maand, kost nu eenmaal geld. Mensen kunnen er ook voor kiezen de was door familie of vrienden te laten doen. De meesten doen dat gratis, maar medewerkers moet je gewoon betalen, toch. 80,= per maand is soms nog niet eens kostendekkend, zeker als er relatief weinig bewoners zijn die er gebruik van maken. Het is ook niet fair naar de andere bewoners die geen gebruik maken van de was service om hen mee te laten betalen. Dat doe je namelijk als je niet kostendekkend wast. Immers de belangrijkste inkomstenbron voor zorginstellingen is de indicatie van de bewoners.

 5. In het bericht staat een onjuistheid. Niet scheiden wonen en zorg, maar de komst van zorgzwaartepakketten was de reden voor harmonisatie.
  LOC heeft toen inderdaad aangegeven dat het gewenst zou zijn de was in verpleeg- en verzorgingshuizen uit de Awbz te betalen. De politiek heeft anders gekozen: bewoners moesten zelf hun was gaan betalen. Dat blijft voor veel discussie en verwarring zorgen. Het richtbedrag dat LOC met Nibud berekent geeft cliëntenraden en management in ieder geval houvast wat normaal is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.