Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Deals tussen verzekeraars en ziekenhuizen nog onbekend

De grote verzekeraars kunnen nog niet zeggen met welke ziekenhuizen ze volgend jaar een contract hebben. VGZ laat weten nog maar 25 procent van de ziekenhuizen te hebben gecontracteerd, Achmea tweederde. Dat meldt de Volkskrant vandaag.
Deals tussen verzekeraars en ziekenhuizen nog onbekend
Foto: iStock

Zorgvergelijker Zorgkiezer hield een rondgang langs de grote verzekeraars voor de krant. CZ zou nog maar 25 procent van de ziekenhuizen hebben gecontracteerd. Menzis zou op 65 procent zitten. Het Amsterdamse VUMc laat weten: ‘We zijn er nog met geen enkele zorgverzekeraar uit.’ Datzelfde zou gelden voor ziekenhuizen als het Admiraal de Ruyter in diverse Zeeuwse steden, het Wilhelmina in Assen, het St Jansdal in Harderwijk, het UMCG in Groningen en vele andere.

Deadline verstreken

Het contracteren van ziekenhuizen en andere zorgverleners is vooral van belang voor mensen met een naturapolis. Zij moeten naar een ziekenhuis dat onder contract staat bij de verzekeraar, anders moeten ze een kwart tot de helft van de rekening zelf betalen. Dat kan in de duizenden euro’s lopen. Bij budgetpolissen is het nog belangrijker, maar volgens Peter Ruys van Zorgkiezer zijn de onderhandelingen over deze polissen nagenoeg afgerond en compleet. Achmea bevestigt dat.

De verzekeraars behoren hun klanten uiterlijk op 19 november een compleet aanbod te doen. Zo is dat afgesproken in het Bestuurlijk hoofdlijnenakkoord tussen verzekeraars, zorgverleners en ministerie. Alle verzekeraars hebben de afgelopen dagen de premies van hun polissen bekendgemaakt. Maar ze hadden ook bekend moeten maken welke dekking zij daarvoor bieden. Een belangrijk aspect daarbij is welke ziekenhuizen er onder de polis vallen. Dat is nu onduidelijk.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ieder ziekenhuis heeft te maken met budgetplafonds. De gezamenlijke verzekeraars kopen bij alle ziekenhuizen 'zorg' in, maar met zijn allen mogen zij het door VWS/CPB toegestane budget niet overschrijden. Dat wordt heel lastig rekenen in een omgeving met marktwerking en concurrentie waarbij de verschillende partijen niet van elkaar zouden mogen weten wat zij contracteren en tegen welke condities.
    Laat daarom ONVZ nu maar eens verklaren wat zij verstaat onder de echte marktconforme prijs van een zorgproduct. Volgens ONVZ is er een marktconforme prijs die een restitutie verzekeraar zelf verzint en per 2016 een 'echte' marktconforme prijs die ONVZ ergens uit een hoge hoed tovert.
    Ook voor ONVZ geldt echter het totale budget dat VWS/CPB oplegt aan de zorg. Meer is de Overheid niet bereid te spenderen aan de zorg.
    Dus wat is nu de 'echte' marktconforme prijs?
    Toezichthouders zijn er om toe te zien op het functioneren van een systeem en in te grijpen als het uit de bocht vliegt. Dat het systeemmodel Zorgstelsel uit de bocht vliegt is wel duidelijk. De Minister blijft met Akkoorden en Convenanten de boel bij elkaar houden.
    Deze Volksverlakkerij zal toch eens moeten stoppen.
    Daar is de toezichthouder voor; trek de stekker eruit! En geef de opdracht terug aan de Minister!

  3. Bekijk en beluister de uitzending van Kassa van zaterdag j.l. ; niemand weet de prijzen van de afzonderlijke behandelingen, niemand weet de kwaliteit van de behandelingen, maar iedereen weet wel de omzet van de betrokken ziekenhuizen en hun aangesloten ZBC's.
    De NZa woordvoerster maakte het helemaal bont door geen maatregelen of boetes in het vooruitzicht te stellen, maar de verzekeraars streng aan te spreken op hun nalatigheid ziekenhuizen voor 19 november te contracteren en de verplicht verzekerden zo inzicht te geven in welke polis zij kunnen accepteren en waarom en waarvoor zij betalen wat zij moeten betalen; eigen risico!
    De NZa woordvoerster riep zelfs verzekerden op zich te melden bij de NZa. Een gotspe! De NZa gaat immers niet in op individuele gevallen. Zij heeft meermalen gezegd geen consumentenbond te zijn, maar slechts toezicht te houden op het systeem. Dat het systeem faalt is volledig aan de toezichthouders te wijten. Die weigeren in te grijpen zoals zij worden geacht in te grijpen als het systeem faalt!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.