Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Delnoij en Kimpen leiden Kwaliteitsinstituut

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Diana Delnoij, directeur van het Centrum Klantervaring Zorg, wordt inhoudelijk kwartiermaker van het Kwaliteitsinstituut. Jan Kimpen, voorzitter raad van bestuur van het UMC Utrecht, wordt voorzitter van de Adviescommissie kwaliteit.
Delnoij en Kimpen leiden Kwaliteitsinstituut

Dat staat in een brief van minister Edith Schippers van VWS aan de Tweede Kamer. Eerder al had zij Bert Boer, lid raad van bestuur van het College voor zorgverzekeringen (CVZ), benoemd tot ‘organisatorisch’ kwartiermaker. Het Kwaliteitsinstituut gaat onderdeel uitmaken van het CVZ. De andere drie secties zijn verzekeringen, pakketbeheer en zorgberoepen en opleidingen. Het CVZ wordt omgedoopt tot het Nederlands Zorginstituut (NZi).

Kwaliteitsinstituut: patiënt centraal

Met de benoeming van Diana Delnoij tot inhoudelijk kwartiermaker trekt de minister de lijn door die ze in december in het wetsvoorstel insloeg: het Kwaliteitsinstituut moet de patiënt centraal stellen. Delnoij is nu nog directeur van het Centrum Klantervaring Zorg. Dat centrum gaat, net zoals de Regieraad Kwaliteit van zorg, Zichtbare Zorg en KiesBeter, op in het Kwaliteitsinstituut.

Slim en slank kwaliteitsinstituut

Het doel van het Kwaliteitsinstituut is het stimuleren van de ontwikkeling van professionele standaarden, richtlijnen en indicatoren. Als veldpartijen het laten afweten, neemt het instituut zelf het initiatief. De onafhankelijkheid van het Kwaliteitsinstituut wordt gegarandeerd doordat het NZi een zelfstandig bestuursorgaan is, schrijft Schippers aan de Kamer. Schippers staat een ‘slim en slank’ instituut voor ogen. Slim in de zin van het vormen van netwerken, kennisdeling en inbreng. Slank in de zin van een kleine sectie met een flexibele inzet van personeel.

Adviescommissie kwaliteit

De Adviescommissie Kwaliteit gaat het Kwaliteitsinstituut bijstaan. Daarin zitten de inhoudsdeskundigen uit de gezondheidszorg. De commissie zal uit ten hoogste vijftien leden bestaan. Prof.dr. Jan Kimpen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht zal de adviescommissie voorzitten. Daarnaast nemen in de commissie plaats:

• Prof.dr. Bas Bloem, hoogleraar neurologie aan de Radboud Universiteit;

• Drs. Annemone Bögels MBA, directeur van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntverenigingen;

• Prof.dr. Henk-Jan Guchelaar, hoogleraar klinische farmacie LUMC;

• Prof.dr. Rose-Marie Droës, hoogleraar psychosociale hulpverlening voor mensen met dementie VUMc;

• Dr. Evelyn Finnema, lector Wonen, Wonen, Welzijn en Zorg op hoge leeftijd aan de NHL Hogeschool Leeuwarden;

• Willem de Gooijer, tot 1 juni 2012 voorzitter van de Raad van Bestuur van Steinmetz|de Compaan, vanaf 1 juni voorzitter van het Platform VG;

• Dr. Jan Lavrijsen, specilaist Ouderengeneeskunde UMC St Radboud, Nijmegen;

• Drs. Peter Holland, oud voorzitter van de KNMG;

• Drs. Mieke Hollander, lid ledenraad V&VN, directeur ROC ASA Utrecht;

• Dr. Bertine Lahuis, voorzitter van raad van bestuur van Karakter, expertisecentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie;

• Dr. Hugo Keuzenkamp, voorzitter van de raad van bestuur van het Westfriesgasthuis;

• Prof.dr. Ben Willem Mol, gynaecoloog bij het Máxima Medisch Centrum;

• Drs. Jenneke van Veen, oud-hoofdinspecteur Verpleging en chronische zorg;

• Prof.dr. Niek de Wit, hoogleraar huisartsengeneeskunde bij het UMC Utrecht.

Lees meer:

Kwaliteitsinstituut moet patiënt centraal stellen

Vierhout: ‘Pakketbeheer is geen taak Kwaliteitsinstituut’

8 REACTIES

  1. Kwaliteitsinstituut die niet in belang is van de burgers en zeker niet die van de patiënten. Hier zitten grote schadeveroorzakers bij die deelnemen en de burgers worden hier niet in vertegenwoordigt. Het zijn graaiende schadeveroorzakers bij elkaar die een ieder genoeg op hun geweten hebben en die alles eraan doen om medische fouten in de doofpot te doen belanden. De burger mag dit gaan betalen ook nog. Hoe is het mogelijk dat het ministerie geen burgers betrekt en niet een organisatie zoals Stichting Dimitri die een erkenning vorig jaar heeft gehad om de belangen van slachtoffers door medische fouten te behartigen. Die hoort hier in te zitten en zijn niet eens gevraagd of uitgenodigd omdat ze hun mond niet houden als het gaat over bedekken van medische fouten en doofpotten. Burgers moeten zich ernstig zorgen gaan maken over de betrouwbaarheid van dit instituut wat onbetrouwbaar is naar mijn mening. En zeker als je de achtergronden kent en hoe deze samenstelling tot stand is gekomen in alle anonimiteit!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Kan iemand mij vertellen waarom er in die hele adviescommissie kwaliteit geen lek is voor een sleutelfiguur vanuit zorgorganisaties en/of universiteit uit het zuiden des lands? Zegt dit iets over de kwaliteit van spelers die werkzaam zijn in de zuidelijk gelegen contreien of betekent dit dat minister Schippers geen belang hecht aan netwerken als dit verder rijkt dan de Randstad en omstreken?

  4. Het kwaliteitsinstituut moet de patient centraal stellen ?Typisch een opmerking van een manager, iemand die nooit direct met patienten van doen heeft (gehad) en na een (zorg)cursusje reputatiemanagement dit als bijscholingsresultaat kan uiten?? Wat werd er dan in het verleden centraal gesteld ??

  5. Een commissie o.l.v. Jan van Kimpen van UMC, die een kwaliteitsinstituut moet vorm geven, geeft geen vertrouwen, gezien de wijze, waarop het UMC omgaat met klachten en de vz. van de RvB (Jan van Kimpen) afgeschermd wordt/ buiten beeld blijft bij de behandeling van klachten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.