Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Deltaplan moet zorgen voor snellere toelating innovaties binnen ziekenhuizen

Frustratie over een weeffout in de toelating-systematiek bij innovaties heeft geleid tot het landelijke ‘Deltaplan prehabilitatie’. Er is bijna een systeem om alle veelbelovende innovaties snel op toegevoegde waarde te evalueren en in te zetten in de Nederlandse ziekenhuizen.

Veelbelovende innovaties zouden binnen twee tot

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. Het is inderdaad frustrerend dat goede mensgerichte initiatieven door het systeem tegengewerkt worden. Ik zou een andere houding van Zorgverzekeraars verwachten. Het gaat immers naast geld om mensen, mensen die zij ook verzekeren. Het valt op dat in het stuk de patiënt/ zorgvrager in deze opsomming g zelf niet genoemd wordt: “Om zo’n plan succesvol te laten zijn, is wel samenwerking met alle actoren nodig; zorgprofessionals, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de overheid.” Lijkt me een cruciale actor die niet vergeten mag worden.

    2. Lees alle reacties
    3. Op zich een innovatie, die heel breed bij alle leefstijlziekten kan worden toegepast! Artrose? Eerst afvallen, yoga, Pilates en opbouwende wandeltraining, voor u een “nieuw heupje of knietje” krijgt. Als “conservatief” opgeleid orthopeed hoefde ik slechts Duits te kunnen lezen, om te weten, hoe de groeifase en de vigerende leefstijl de aanloop naar vroege artrose en rugproblemen bepaalt. Maar wanneer zou het Zorgsysteem, maar ook de politiek rijp en bereid zijn om de “prehabilitatie” van de hele jeugd weer vorm te geven, om te voorkomen, dat de enorme toename van in de jeugd al beginnende opbouw naar chroniciteit (VerweyJonkers Instituut in rapport: 1,3 miljoen 0-25 jarigen met een of meer chronische diagnosen, door 2 ministers weggewuifd) de tweede lijn nog verder in onoplosbare en niet meer te behappen toestroom van onze zivilizationskrankheiten komt. Het zitten op stoelen is een bekende medeveroorzaker van darmkanker. De sedentaire leeftijd van de jeugd is door RIVM al als aanjager van ziektelast van DM ( juist bij niet dikke kinderen) tot en met kankersoorten , die steeds jongere mensen aangrijpen (borst en prostaat) . Voor het terugbrengen van de preventiekracht van de Gezondheidsleer, als die tot in de straten van de volkswijken weer wordt verspreid, is geen bewijslast nodig, anders dan terugkijken in de statistieken van voor de jaren 60. Healthy ageing kan niet zonder Healthy Development. Maar vooraf een grote operatie eerst weer een tijdje gezond gaan leven kan eerder als renovatie ipv innovatie te boek komen staan.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.