Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Demissionair kabinet gaat flink besparen op zorg

Mark van Dorresteijn
Honderden miljoenen besparing bij ziekenhuizen, 137 miljoen extra korting bij de medisch specialisten en een krimp van 287 miljoen euro voor het AWBZ-budget. Dit zijn enkele maatregelen die het demissionaire kabinet per 2011 wil nemen om de forse overschrijdingen in de zorg tegen te gaan.
Demissionair kabinet gaat flink besparen op zorg

Klink is van mening dat voor bepaalde vormen van zorg een hogere eigen bijdrage nodig is. Mensen in de tweedelijns-ggz moeten ook een eigen bijdrage gaan betalen van 175 euro per behandeling (voor maximaal een jaar). Er gold al een bijdrage voor de eerstelijnspsychologie, maar nog niet voor de tweede lijn. De prikkel om te snel naar de tweede lijn door te verwijzen, omdat daar nu geen eigen bijdrage geldt, wordt zo weggenomen en bespaart 110 miljoen euro.

Langdurige zorg

Verder gaan mensen die in verpleeg- of verzorgingshuizen verblijven een minimale eigen bijdrage van 400 euro per maand betalen. Nu betalen nog ruim 30.000 mensen een lagere eigen bijdrage om de kosten van verblijf te dekken. Dit bespaart 80 miljoen euro.

Verbetering van de zorg

Daarnaast hoopt Klink ruim honderd miljoen te besparen door de zorg te verbeteren. Zo kan volgens hem veertig miljoen bespaard worden door te werken volgens zorgstandaarden. Veiliger werken levert nog eens vijftien miljoen op en het voorkomen van onnodige operaties bespaart dertig miljoen.

Basispakket en eigen bijdrage

Ook het basispakket gaat veranderen. Anticonceptiemiddelen voor vrouwen boven de 21 jaar verdwijnen uit het basispakket (32 miljoen). De mondzorg voor 18 t/m 21-jarigen verdwijnt uit het basispakket (100 miljoen euro). Verder is besloten om hulpmiddelen waaronder de rollator, krukken en looprekken uit het basispakket te halen (21 miljoen). Ten slotte mogen antidepressiva slechts in beperkte mate worden voorgeschreven, dit levert nog eens 20 miljoen op. Als het aan het kabinet ligt, wordt ook de eigen bijdrage voor de paramedische zorg uitgebreid. Voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering komt er een eigen bijdrage van tien euro per behandeling. Voor fysiotherapie en oefentherapie komen meer behandelingen voor eigen rekening van de patiënt: nu nog negen, straks twaalf. Deze maatregelen leveren een besparing op van in totaal 60 miljoen euro.

Beslissen voor zomerreces

Deze maatregelen moeten volgens Klink nu al aangekondigd worden, omdat er anders een enorm gat in de begroting ontstaat. Zo is de Tweede Kamer op tijd geïnformeerd en kunnen verzekeraars de maatregelen in hun polissen verwerken. De Kamer beslist voor het zomerreces over doorvoering van de maatregelen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen en Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Klink: bezuinigen op stents levert 140 miljoen op

‘Vijf miljard bezuinigen op AWBZ niet haalbaar’

Zorg moet 600 miljoen extra bezuinigen

Klink kort specialisten jaarlijks 700 miljoen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. nu daar gaan we weer er is helemaal geen tweede kamer meer en dan gauw nog een wit voetje halen (deze kan toch niet) zij willen de opvolgers de wet even voor schrijven daar is demisionaris klink druk mee bezig hou hou denk na ben daar helemaal niet eens altijd moet de minste er onder lijden voornamelijk als je vanwege de ziekte og gehandicapt bent kost al genoeg sjoerd ik hoop dat je het red om op het plein voor de tweede kamer voor demonstratie sterkte wil ik je wensen helaas kan ik niet zou anders graag willen pak ze maar goed aan want dat hebben ze nodig want ze weten niet waar ze over hebben

 3. Het verbaast mij nog steeds dat een Demissionair Minister over zijn ” graf ” blijft ” regeren”.
  Het werkelijk probleem durft de Minister niet aan te pakken. Zelf ben ik vanaf 1970 werkzaam in de Ziekenhuis-Zorg ( Ik noemt mezelf ” Ervaringsdeskundige : ) , het grote probleem wat al tientallen jaren Miljarden, eerst Guldens en nu heet dat Euro s kost , is de Gigantische Burocratie waar de Zorg aan ” kapot ” gaat en dat kost jaarlijks meer door het toenemend Management in de Zorg, maar aan de Zorg aan het Bed van de Client wordt alleen maar bezuinigd. Politiek denk eerst goed na ,wat je los maakt in de samenleving en pak eerst het Echte Probleem aan wat Miljarden kost. Net hoor ik op Radio Rijnmond , dat de Medisch Specialisten Actie willen gaan voeren , en hoe pakt de Politiek dat aan ? De Minster krijgt het nog druk net voor de Vakantie.

 4. De idiote kortingen o.b.v. onjuiste getallen die demissionair minister Klink oplegt zijn enkel een manier om nog een punt te maken en wat begrotingstekorten weg te werken. De media hoor je niet hierover, niemand is geïnteresseerd in verhalen van hardwerkende specialisten die toch al te veel zouden verdienen. Wat heeft wel de aandacht: het afschaffen van de pilvergoeding, zorg etcect. Niemand realiseert zich dat door de maatregelen van Klink ons goede zorgstelsel binnenkort in elkaar gaat storten. Artsen zijn het beu om nog harder te werken terwijl het salaris gekort wordt. De publieke opinie en de politiek heeft in de keurige, niet militante groep medisch specialisten een makkelijk slachtoffer gevonden voor bezuinigingen. Bezuinigingen die nergens op slaan omdat het inkomen van specialisten maar een klein deel beslaat van de totale uitgaven van de gezondheidszorg. Die uitgaven liggen in Nederland trouwens nog ver onder de Europese normen.

 5. Als dit werkelijk allemaal doorgaat, zie ik het somber in voor de burger met een laag inkomen. Waarschijnlijk gaat ook de eigen bijdrage voor de zorgverzekeraar wel omhoog, dus mensen blijven verstoken van zorg of moeten leningen hierovoor afsluiten. Amerikaanse toestanden.
  Wellicht komen er weer bureaucratische organen die voor compensatie voor de lagere inkomensgroepen moeten zorgen, wat ook weer met veel kosten (en fouten) gepaard gaat.
  En dat terwijl er echt wel iets bespaard kan worden, bijvoorbeeld op sommige sociale voorzieningen die nu voor iuedereen zijn. Schaf de kinderbijslag en de AOW af voor mensen die dit makkelijk zelf kunnen betalen!
  Hoe kan men in de politiek toch zo blind zijn voor de ernstige gevolgen van dit beleid…

 6. Net 4 weken op uitwisseling ( HOPE exchange) in Finland geweest. Juist rollators etc wordt aan ouderen verstrekt om ze in beweging te houden, waardoor ze geen aanspraak hoeven te maken op dure zorg. Beter is te overwegen om de scootmobiels uit pakketten te halen, daar worden ouderen alleen maar lui en minder mobiel van. Schatting is dat 70% onterecht in een scootmobiel zit

 7. Alert melding: burgers worden niet geïnformeerd over deze ernsige zorgelijke onacceptabele problematiek die zich nu al voordoet in de gezondheidszorg. De werkelijkheid is veel zorgelijker en iedereen houdt zijn mond voor eigen belang!
  Met dank aan al die zakkenvullende schadeveroorzakende bestuurders!
  En nog steeds zijn ze die het regelen over de ruggen van de burger/ patienten.
  Het is echt een schandalige situatie en hoe is het mogelijk dat de burgers dit accepteren.
  We worden voorgelogen over deze problematiek.
  Geen geld beste burger, geen zorg en u kant het letterlijk uitzoeken met uw probleem……met uw kind misschien of kleinkind!
  Alle verantwoordelijke organisaties en belangenorganisaties worden al die jaren al hun mond gesnoerd en komen uit dezelfde branche vanwege de eigen belangen, de financiële belangen en de burger wordt geplukt!
  Voorpagina http://www.dimitri.nu
  ps. Weet u wel waar u allen mee bezig bent!

 8. Over het graf regeren door het CDA. Even nog snel wat dingetjes binnenhalen voordat het niet meer kan. Met name anticonceptie uit het basispakket valt natuurlijk goed bij het oh zo godvruchtige CDA. Verder ben ik benieuwd wie gaat beoordelen wat een onnodige operatie is. Allemaal gegoochel met getallen die gevestigd zijn op drijfzand als onderbouwing. Gezondheidszorg zien als een investering ipv een kostenpost is toch veel logischer?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.