Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Demonstratie tegen beperking pgb

PerSaldo, belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), verwacht volgende week donderdag ruim duizend actievoerders in Den Haag. Die dag worden de bezuinigingen in de zorg in de Tweede Kamer besproken. Op een groot tv-scherm kan het debat op het naastgelegen Plein rechtstreeks worden gevolgd.
Demonstratie tegen beperking pgb

Bij de demonstratie hebben zich inmiddels ruim 25 andere patiëntenorganisaties aangesloten. Ook komen verscheidene politici spreken. SP-leider Emile Roemer en PvdA-voorman Job Cohen hebben toegezegd een woordje te doen op de bijeenkomst.

VVD

Enkele tientallen mensen die bang zijn hun pgb door de bezuinigingen te verliezen, hebben donderdagmiddag een bezoek gebracht aan het VVD-partijbureau in Den Haag. Ze lieten een brief achter voor oud-VVD-politica Erica Terpstra die indertijd het pgb in Nederland heeft ingevoerd. De actievoerders willen dat de VVD de plannen intrekt. (ANP)

Lees meer:

Veld trekt ombuigingen AWBZ in twijfel

‘Gemeente wil pgb niet aanbieden’

Ophef in Kamer rondom bezuinigingen pgb

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

13 REACTIES

 1. Als mensen geen PGB meer ontvangen, kunnen ze niet meer de eigen regie in handen houden,ze kunen dan b.v niet meer werken omdat de thuiszorg ze tussen 7 en 11 uur uit bed kan halen, autistische kinderen kunnen niet meer thuis blijven wonen, mensen op een zorgboerderij die een dagbesteding hebben dreigen thuis te moeten blijven, wat een leed.Gemeente heeft al aangegeven geen mankracht en geld te hebben om de mensen op te vangen die straks geen PGB meer ontvangen, bij de thuiszorg worden nu al mensen ontslagen en het kost veel meer geld. De WW en de bijstand schaffen we toch ook niet af omdat er misbruik van wordt gemaakt?, mensen roep niet meteen iets als je geen kennis van zaken hebt a.u.b, en regering stop met korte termijn denken a.u.b.

 2. Lees alle reacties
 3. Over misbruik gesproken. Echte probleem is, dat de zorg die van zorginstellingen naar pgb is gegaan, niet een vermindering van de kosten van de zorgmultinationals heeft opgeleverd. En die bureaucratische instellingen worden geleid door managers, wiens uitgangspunt niet is :”welke zorg heeft u nodig” , maar “wij hebben het volgende zorgpakket, of de client daar nu wat aan heeft of niet” . Kortom: Niet bezuinigen op pgb, maar de bureaucratie, de vele lagen managers en de absurde directiesalaissen bij de zorginstellingen aanpakken. Moet je eens kijken wat je spaart !
  jan

 4. zelf een pgb, zo kan ik zelfstandig blijven net als vele anderen met pgb. bij stopzetting pgb moetdan iedereen zich aanmelden voor opname, dan zal de bezuiniging inzichtelijk worden. mensen zelfstandig laten kan met pgb, met zorg in natura ben je afhankelijk en zeer beperkt, uit ervaring weet ik, dat is echt geen menswaardig bestaan, om 12uur aankleden om 7 uur uitkleden, je bent een nummer, geen mens,

 5. Het is jammer dat er mensen zijn die hun menig hierover geven terwijl ze ijnhoudelijk een aantal zaken missen. Ga eens praten met mensen die gebruik van van PGB om de zorg voor hun kinderen in te kunnen vullen. Deze kinderen en ouders krijgen een totaal ander leven als we botweg het mes in de PGB zetten. Ze staan voor een deel al aan de zijkant van de samenleving en stuiten daarin al zo vaak op onbegrip en veroordeling. Laat dit dan een middel zijn om een aantal zaken te kunnen regelen zonder voor de zoveelste keer te moeten discussieren. Verder worden de uitgaven van de PGB gecontroleerd. Dus als de controle goed is kan er geen sprake zijn van misbruik.

 6. Goed te zien dat mensen in actie komen tegen deze afbraak! Maar laten we niet vergeten dat de pgb-ingreep het gevolg is van het beperken van de aanspraken in de AWBZ. Omdat die volksverzekering wordt afgebroken verliezen mensen hun pgb. Laten we daar ook de schijnwerpers op zetten.

 7. Beste Kees, Patrick, Jan-Willem,
  Hoezo misbruik van PGB gelden? Wat weten jullie daar nou van? Hoezo de meerderheid die het verziekt? Napraten van politici die een argument nodig hebben om de regeling op te heffen is wel heel erg makkelijk! Juist omdat dat argument niet deugt. Als misbruik een criterium zou zijn zou de overheid alle regelingen moeten opheffen. Juist het PGB laat zien wat een beschaafd land over wil hebben voor de meest kwetsbaren binnen zijn gemeenschap.

 8. Net zoals in Griekenland zullen hier ook offers gebracht moeten worden, dat de meer onbetrouwbare en moeilijk te controleren zaken het eerst aangepakt worden lijkt me duidelijk, en het klopt wel degelijk, het misbruik van pgb gelden neemt alleen maar toe , jammer voor degenen die het pgb wel gebruiken waar het goed voor is , maar de meerderheid heeft dit verziekt,en ze kunnen protesteren tot ze een ons wegen, per saldo gaat het ook om hun baan en werkgelegenheid, dus ze zullen wel gek zijn om NIET te demonstreren.

 9. Mijn dochter heeft haar PGB heel hard nodig om haar MBO diploma te halen.
  zij kan zo extra hulp krijgen ivm ADHD en reken en taal problemen.
  de nieuwe manier van competentie gericht onderwijs vraagt veel van leerlingen en extra hulp is helaas noodzakelijk.
  de vraag is of ze nu haar MBO kan halen

 10. sorry heren, maar jullie weten niet waar je het over hebt.
  Een pgb is voor sommigen de enige manier om een normaal leven te leiden.
  Hulp bij aangepast sporten bijvoorbeeld wordt niet niemand vergoed. Zorg die ouders hun kind geven is normaal dat het niet vergoed wordt, maar de hulp die ouders nodig hebben zal wel betaald moeten worden, helemaal als ze werk moeten inleveren om hun kind te verzorgen.

 11. de pgb methode is failliet. Het heeft in het verleden gewerkt maar nu maken echt veel mensen misbruik ervan. Degene die zorg nodig hebben kunnen gewoon naar een instelling en is de overheid er ook zeker van dat het geld echt aan zorg wordt besteed en niet aan andere zaken die niks met zorg te maken hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.