Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Den Haag draait kortingen op subsidies terug

De gemeente Den Haag draait de subsidiekortingen terug die ze oplegde aan 25 publieke instellingen die hun bestuurders te hoge lonen betaalden. Den Haag ziet af van de kortingen naar aanleiding van een recente uitspraak van de Raad van State, aldus een gemeentewoordvoerster woensdag.
Fotolia

Den Haag eiste in totaal ruim vier ton terug van de instellingen, in met name de zorg en de huisvesting. Die betaalden in 2014 aan hun bestuurders salarissen die hoger lagen dat dat van een minister. Volgens de Raad van State mag de gemeente niet om die reden subsidiegeld van de instellingen terugeisen. De gemeente mag bij de toekenning van subsidies alleen letten op een doelmatige besteding van dat geld. ‘Hiermee is de mogelijkheid om topinkomens bij publieke instellingen aan te pakken via de subsidieregels uit handen van het lokale bestuur geslagen’, aldus wethouder de Haagse Tom de Bruijn (financiën).

Onmogelijk
Klaas Meersma en Merel Holtkamp van AKD advocaten reageerden eerder al op Zorgvisie.nl over deze kwestie: ‘Zoals al eerder bleek in de zaak van Novadic-Kentron versus gemeente Eindhoven is subsidieverstrekking geen knop waaraan wethouders kunnen draaien om bezoldiging van bestuurders te beïnvloeden. De uitspraak in het hoger beroep van vier mei van de hoogste bestuursrechter maakt een einde aan alle vormen van dit soort beleid in heel Nederland.’

Dossier Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.