Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Detacheringsbureaus kapen zorgpersoneel weg met hoger loon, bonussen en andere extra’s

Detacheringsbureaus kapen op grote schaal verpleegkundigen bij ziekenhuizen én bij elkaar weg met bonussen, leaseauto’s, fors meer loon, ‘hoogste salarisgaranties’, dubbel zo hoge kilometervergoedingen en reisjes naar Barcelona.
Bonus
Foto: vegefox.com/stock.adobe.com

CEO Noël de Vries van het

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    10 REACTIES

    1. Mensen moeten eens ophouden met stemmingmakerij over zzp-ers en uitzendkrachten. Ik ben uitzendkracht omdat ik dan eindelijk eens een flexibel rooster kan hebben. Ik doe meer nachtdiensten als mijn collega’s in vaste dienst. Ik ben ook een stuk flexibeler als mijn collega’s in vaste dienst. Qua salaris is het ook nog steeds bizar dat een arts stukken meer verdiend als een gespecialiseerde HBO-V verpleegkundige. (Die net zo lang heeft moeten studeren) Het is bizar wat maatschappen verdienen of specialisten verdienen maar daar hoor je toch ook niemand over? De verpleegkundigen zijn de boeman omdat zij eindelijk eens van hun floris nightingale image afkomen.

    2. Lees alle reacties
    3. Het is absoluut logisch dat zorgpersoneel overstapt naar een werkgever die beter betaald en allerlei mooie extra secundaire voorwaarden geeft. De zorg is vastgeroest in haar bekrompen CAO-regelingen. Als je iemand wilt aannemen dan wordt men gedwongen om bepaalde functiewaardering te hanteren. Daarnaast is veelal niet mogelijk om iemand iets extra’s te bieden. Bestuurders schermen dat daar geen geld voor is. Dit is flauwekul. Er worden in de zorg kapitalen uitgegeven aan allerlei adviesbureaus die de zorg niet beter, efficiënter of wat dan ook maken. Daarnaast is nu in de nieuwe cao ziekenhuizen afgesproken dat de km-vergoeding van 8 naar 16 cent gaat met een maximum van 35 km…… woooaaw dit is echt top! Maar ja, de ziekenhuisbestuurders die de onderhandelingen voegen hebben allemaal een leaseauto met tankpas. Die weten niet wat het gebruik van een auto kost.
      Als een bureau betere voorwaarden biedt is het heel verstandig en logisch dat mensen overstappen. Bij zo’n bureau kan men ook meteen aangeven dat men bijvoorbeeld de woensdag en de vrijdag niet wil werken. In Zorgplanning is dit absoluut niet mogelijk. Dit soort problemen moeten eerst worden opgelost in zorgland. Dan zullen er ook minder mensen geneigd zijn om over te stappen.

      • Rare reactie” geperverteerde loondrift”.
        Meer passend is de geperverteerde houding van bestuurders. Zij zorgen voor al die overbodige kostenverslindende divisies die de kwaliteit dienen te verhogen en te ondersteunen maar dat niet doen. Houden vooral zichzelf bezig.

    4. Dit is resultaat van de in Nederland gekozen weg tot marktwerking in zorg verlenen. De financiële kwesties staan nu hoger op de prioriteringslijst dan intern HRM beleid en passende randvoorwaarden op CAO gebied. In dit kabinet en met huidige TK is geen wijziging hiervan te verwachten. Maar ook de beroepscultuur ( som van waarden en normen ) van verpleegkundigen en andere zorgprofessionals wordt daardoor veranderd. Het is de vraag of dit marktgericht “opbieden” een blijvende vaardigheid van moderne verpleegkundigen wordt. We weten wel dat in Luxemburg en Zwitserland de lonen van verpleegkundigen al lang veel hoger zijn dan hier.

    5. Het artikel klopt niet, er lopen zaken door elkaar. Het gaat om detacheringsbureaus, die zorgpersoneel wegkapen van zorginstellingen, met hogere beloningen. Dan volgt er een quote van I-Zo, die de brancheorganisatie van intermediars wordt genoemd. Er wordt een belangrijk woord weggelaten. I-Zo is de brancheorganisatie voor zzp intermediairs. Zzp intermediairs en detacheringsbureaus hebben hele andere werkwijzen, dienstverleningen en marktontwikkelingen. Verder is er gisteren nog een detacheringsbureau failliet gegaan, omdat zij het gedetacheerde personeel niet meer ‘verkocht’ krijgen. De tarieven zijn te hoog geworden, om bekostigd te worden door de zorg. Het plaatje wordt dan ook niet volledig geschetst en het lijkt eerder wel een wervingsactie van TMI, om meer personeel te werven, met dit soort acties. Niet alle bureaus doen hier trouwens aan mee en blijven focus houden, om waar het om gaat. De zorg bijstaan en van dienst zijn.

    6. De reden dat personeel massaal vlucht naar werkgevers die beter belonen en recht doen aan de professie laat zich raden..
      Zorgelijk dat in dit artikel schrijnend duidelijk wordt dat de kloof tussen werkgevers en werknemers op de operatiekamer immens groot is.
      De zorgbestuurder benoemd met het tekort aan OK-personeel (anesthesiemedewerkers en Operatieassistenten) een tekort aan verpleegkundigen. Helaas zijn het oa. de werkgevers die de zuil van medisch ondersteunend personeel in stand houden. De zogenaamde MOO beroepen zijn GEEN verpleegkundigen, dus vaak ook geen zetel in een verpleegkundig stafbureau. Als een werkgever zich zorgen maakt dan helpt het om te snappen dat OK personeel (helaas nog steeds is uitgesloten) van de wettelijk (BIG) erkende beroepsgroep van verpleegkundigen…
      Het gaat dus al mank dat OK personeel verpleegkundigen worden genoemd.. was het maar zo.. dat zou nu juist structureel kunnen helpen tekorten kleiner en tevredenheid groter te maken onder OA en AM.
      Ik leg het de RvB van het HMC graag nog eens uit..

      • Begrijpelijke reactie. Er zijn veel assisterende functies te onderscheiden in het ziekenhuis, zowel hoog betaald als minder betaald. Assisteren in de beroepsuitoefening van anderen betekent in de patiëntenzorg “verlengde arm”, ofwel onder verantwoording van die andere. Het feit dat ook verpleegkundigen voor deze functies kunnen kiezen, betekent niet dat deze functie daarmee een verpleegkundig beroep wordt. Dat beroep is qua inhoud en bereik veel breder dan de werkzaamheden op en rond de OK en deze basisberoepsopleiding daardoor ook. Dat de interessante functie OK assistent in het ziekenhuis goed betaald moet worden staat hier buiten. Dat een reeds opgeleide OK assistent enige korting/vrijstelling op de brede opleiding verpleegkunde kan krijgen, lijkt me wel. Maar bredere kennis en ervaring in deze beroepsuitoefening opdoen blijft wel vereist.

        • Mee eens. Het zorgelijk is dat de bestuurder in dit artikel spreekt over tekorten van verpleegkundigen en verpleegkundig leiderschapsstijl Terwijl, zoals u terecht schetst, de situatie in Nederland anders is op de OK. Dit geeft al aan hoever men weg staat van de praktijk.
          De verlengde arm voor ok personeel is echter al lang een achterhaald concept en assisterende functie (hulpje van) is een onderwaardering van kennis kunde en competentie. Internationaal wordt OK personeel gezien als gespecialiseerd verpleegkundige (zie standards ICN). De Nederlandse situatie maakt dat men zich niet erkend voelt. Geen factor die boeit en bindt.

    7. Ja en de ziekenhuizen, en daarmee ook de burger die de gehele zorg bekostigd, betalen deze exorbitante extra’s dus allemaal plus ook nog de winst die deze detacheringsbureaus willen maken.
      Maar ja dit is uitkomst van jarenlang slecht en desastreus efficiencybeleid door de overheid, zorgverzekeraars en de JA knikkende managers in de zorginstellingen. Artsen in MSB’s (Medisch Specialistisch Bedrijf) jagen al decennia op deze manier de ziekenhuiszorg op kosten en die kosten van MSB’s gingen vaak ten koste van het verplegend personeel. Die willen nu ook wel eens een stuk van die taart en daar geef ik ze groot gelijk in.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.