Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Dieren vergroten welzijn dementerenden

Mark van Dorresteijn
Woonzorg Unie Veluwe start in Elburg een experiment om dementerenden te stimuleren en hun welzijn te verbeteren. Er wordt zelfs gedacht aan een live beeldverbinding met een dierentuin. Dat meldt de provincie Gelderland.
Dieren vergroten welzijn dementerenden

“Ouderen worden tijdens het experiment geconfronteerd met elementen uit een bepaalde tijd van hun leven”, legt een woordvoerder van de provincie uit. “Dat gebeurt bijvoorbeeld door spullen uit hun tijd in de buurt te houden. Ook kinderen en dieren spelen een grote rol. Denkbaar is om een live beeldverbinding met een dierentuin in de buurt op te zetten zodat de dieren dichtbij lijken te zijn. Dat kan bijvoorbeeld met een groot scherm of door een 3d-scherm in het raam te bouwen.” Hiermee krijgen de bewoners extra prikkels die de hersencellen actief houden en het gevoel van welzijn vergroten. Verder worden bewoners aangespoord veel te bewegen. Zo worden looproutes ingericht die uitdagen tot meer bewegen.

Inzichten

De ideeën zijn gebaseerd op inzichten van verplegingsdeskundige Erwin Böhm. “Deze inzichten zijn verder uitgewerkt door Eric Scherder, neuropsycholoog aan het VU Amsterdam”, legt de woordvoerder uit. Als de proef aanslaat, wordt een nieuwe woonvorm in ’t Harde volgens de nieuwe inzichten ingericht. De provincie Gelderland steekt 50.000 euro in het experiment. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

  1. Ik juich alle initatieven die het welzijn van ouderen kunnen vergroten van harte toe. Dus ook het concretiseren van de laatste neuropsychologische inzichten op dit vlak.
    Wel vind ik dat we óók oog moeten houden voor het directe intermenselijke contact: een uitstapje met de bewoners naar de dierentuin kan óók wonderen doen.
    Het is in mijn ogen namelijk óók innovatie als we op een efficientere manier met onze middelen om leren gaan, zodat een persoonlijk contact en uitstapje met bewoners ook tot de mogelijkheden van (dementerende) ouderen behoort.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.