Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitale toegankelijkheid in zorg moet beter

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Digitale toegankelijkheid voor mensen met een functiebeperking is nog onvoldoende geregeld in de zorgsector. Dit blijkt uit een onderzoek van Accessibility. ‘Uit dit onderzoek blijkt dat er nog een wereld te winnen is’, aldus Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS, die het rapport vanochtend in ontvangst heeft genomen.
Overhandiging Rapport Aan Sg Vws Foto Eric Van Nieuwland 091852
Foto: Accessibility / Eric van Nieuwland

In de Monitor Digitale Toegankelijkheid in de Zorg zijn ruim 8.600 webpagina’s van onder meer ziekenhuizen en huisartsenpraktijken onderzocht. Uit technisch onderzoekt blijkt dat geen enkele onderzochte website volledig toegankelijk is. Bovendien concluderen de onderzoekers in het kwalitatieve onderzoek dat digitale toegankelijkheid voor het merendeel van de zorgverleners een onbekend begrip is. ‘Websites van ziekenhuizen, huisartsen en tandartsen moeten toegankelijk zijn voor iedereen’, is de boodschap van Erik Gerritsen.

E-health

In het digitale tijdperk van e-health, het epd en online zorgafspraken, wordt zelfredzaamheid van de patiënt verwacht. ‘Steeds meer mensen zijn afhankelijk van websites en apps van zorgverleners’, zegt Dick Houtzager, lid van het College voor de Rechten van de Mens. Hij vindt dat zorgverleners ervoor moeten zorgen dat nieuwe of vernieuwde websites en apps toegankelijk zijn voor mensen met en mensen zonder een beperking. In de praktijk ervaren patiënten met een functiebeperking diverse obstakels. Denk hierbij aan de afwezigheid van ondertitelde video’s voor mensen met een auditieve beperking. Een ander struikelblok voor blinde en slechtziende patiënten is dat sommige websites alleen met een muis kunnen worden bediend.

Implementatieplan

Digitale toegankelijkheid staat hoog op de agenda in Den Haag. Naar aanleiding van het in 2016 geratificeerde VN Verdrag, vanuit de Wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekte, heeft de overheid een implementatieplan geschreven met specifieke aandacht voor de toenemende digitalisering.

Aan de slag

Accessibility heeft naar aanleiding van het onderzoek concrete aanbevelingen gedaan waarmee zorgorganisaties direct aan de slag kunnen. Dat kan fasegewijs en door digitale toegankelijkheid mee te nemen vanaf het begin van de ontwikkeling van een digitaal platform. In de praktijk wordt digitale toegankelijkheid door sommige zorgorganisaties al met open armen ontvangen. Ankie van Rossum, bestuursvoorzitter van VieCuri Medisch Centrum, vertelt dat gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid vanaf de tekentafel al het uitgangspunt moet zijn. Essentieel daarbij zijn volgens haar een deskundige internetpartner en een structureel bewustzijn van de mogelijkheden van de internetgebruikers. ‘Onze volgende horde is om ook andere digitale applicaties voor patiënten nog toegankelijker te maken, zoals het patiëntenportaal.’

Het ministerie gaat het rapport bestuderen en wil met zorgaanbieders in gesprek om de aangereikte aanbevelingen naar de praktijk te vertalen. Accessibility heeft het onderzoek in samenwerking met Vereniging Bartiméus Sonneheerdt verricht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.