Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitalisering langdurige zorg zet door

Care-instellingen werken steeds meer digitaal. Dit blijkt uit een stijging van het aantal werkplekken per FTE. De ICT-kosten ten opzichte van de omzet bedragen dit jaar gemiddeld 3,6 procent, in 2014 was dit 2,9 procent. Dit blijkt uit de ICT Benchmark Care 2015 van M&I/Partners.
rolstoelwerk401.jpg

Gemiddeld wordt in de Care 3,6 procent van de omzet uitgegeven aan ICT. Dit percentage ligt hoger dan bij de ICT Benchmark Care 2014, waar 2,9 procent van de omzet werd uitgegeven aan ICT. Als we dit percentage vergelijken met andere benchmarks in de zorg (GGZ-instellingen 5,24 procent en ziekenhuizen 4,66 procent), dan is dit nog beduidend lager. De verwachting is dat het percentage ICT-kosten ten opzichte van de omzet de komende jaren nog gaat toenemen richting de 5 procent door toenemende digitalisering in het primair proces.

Kosten ICT
Gemiddeld wordt 23 procent van de kosten uitgegeven aan software en 26 procent aan personeel. Daarnaast nemen de werkplekkosten een aanzienlijk deel in beslag, namelijk 22 procent. In vergelijking met de benchmark 2014 is het aandeel van de werkplekkosten aanzienlijk gestegen, van 8 procent naar 22 procent.

Elektronisch Cliënten Dossier
Steeds meer Care-instellingen werken met een Elektronisch Cliënten Dossier (ECD), waarbij zorgmedewerkers met behulp van (mobiele) devices bij de bron de informatie verwerken. Deze verwerking bij de bron vraagt om meer of andere ICT-middelen. Laptops of tablets vervangen de ‘klassieke’ vaste PC. Binnen de intramurale setting hebben lichte cliënten nog het grootste aandeel qua werkplek. M&I/Partners verwacht dat deze beweging zich de komende jaren verder door zet.

Domotica
In de praktijk blijkt het lastig om bij domotica de toepassingen en kosten in kaart te brengen. Veelal omdat domotica onder facilitair hangt of omdat locaties vanuit een eigen budget aankopen doen. Vanuit waardecreatie voorziet M&I/Partners toch een verdere integratie tussen ECD en domoticatoepassingen. Niet als vervanging van maar als toegevoegde waarde. De integreerbaarheid tussen domotica en ICT is hierbij een belangrijke succesfactor.
De ICT Benchmark Care van M&I/Partners
is in 2015 voor de tweede keer uitgevoerd. De benchmark geeft inzicht in kosten en prestaties van ICT. Belangrijk onderdeel van de benchmark zijn twee inzichtbijeenkomsten voor de deelnemers waarin het verhaal achter de cijfers centraal staat. In april 2016 start de ICT Benchmark Care voor de derde keer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.