Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Directie ziekenhuis gaat ook over onderzoek

Mark van Dorresteijn
Niet alleen onderzoekers, maar ook de directies en raden van bestuur van universitair medische centra en ziekenhuizen hebben hun verantwoordelijkheid bij wetenschappelijk onderzoek met mensen.
Directie ziekenhuis gaat ook over onderzoek

Demissionair minister Ab Klink wijst de betrokken bestuurders donderdag nadrukkelijk op die taken. Klink stuurt een brief als reactie op de probioticastudie in Utrecht, die in 2007 voor een verhoogde sterfte zorgde onder proefpersonen. Het baart de bewindsman zorgen dat bij dat onderzoek tekortkomingen zijn gesignaleerd. Hij herinnert de directies en raad van bestuur er donderdag aan dat zij formeel opdrachtgever zijn bij dit soort onderzoeken.

Protocol

De opdrachtgever moet toezien op de kwaliteit van de onderzoekers, opzet van studie en vastlegging ervan in het protocol. Ook moet die zorgen voor bijvoorbeeld een proefpersonenverzekering en dienen de onderzoekers goed op de hoogte zijn van regels om ernstige, ongewenste bijwerkingen en voorvallen te melden. Klink wil dat de proefpersonen er vanuit kunnen gaan dat hun bijdrage kan leiden tot meer medische kennis en betere gezondheidszorg. Hij wil dan ook dat er bij het toetsen van onderzoeken meer aandacht komt voor onderzoeksmethodiek. (ANP)

Lees ook:

‘NZa moet onderzoek orthodontisten uitbreiden’

Klink: Bevolkingsonderzoek naar darmkanker in 2019

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.