Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Dit kan echt niet’, ziekenhuisbestuurder luidt noodklok over financiën

Redacteur Skipr en Zorgvisie
De financiën van ziekenhuizen staan zwaar onder druk door kostenstijgingen die niet gedekt worden in de tarieven van zorgverzekeraars, vertelt Martijn Hendriks, bestuurder van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Als 2023 meevalt draait hij quitte, maar zonder water bij de wijn van zorgverzekeraars vreest hij een verlies dat oploopt tot 3 miljoen euro, waarschuwt hij. Naar verwachting wordt ook niet voldaan aan een van de leningafspraken met de bank.

Hij nodigt de verzekeraars, banken en

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    3 REACTIES

    1. Prima artikel Martijn,
      het wordt tijd dat ook de
      politiek kritisch kijkt naar de megalomane zorgverzekeraars die mijlen ver afstaan van de dagelijkse zorgpraktijk, handen vol geld kosten en defacto niets toevoegen. Eens met vorige reactie; stop met leveren van zorg als je die niet meer kan bekostigen. Leg het probleem terug bij de financier incasu de ZV.

    2. Lees alle reacties
    3. De bestuurder van dit algemeen ziekenhuis lijkt de “mensgerichte zorg” voort te willen zetten, zonder voldoende financiën. Is dat eerlijk? Is dat verantwoord? Wat is het alternatief? In de WGBO staat dat bij onvoldoende of geen betaling van de zorgverrichting de professioneel zorgverlener niet verplicht is deze te leveren! Dus in het primair proces van het ziekenhuis is dit probleem wettelijk geregeld. Als er geen geld is om de eerlijke salarissen van bijvoorbeeld verpleegkundigen te betalen, hoeven deze niet te werken, toch? We moeten in dit huidig stelsel van indirecte bekostiging ( via een zorgverzekeraar ) meer “Op=Op” laten zien. Beter is de patiënt zelf te laten betalen of deze te voorzien van een creditcard van haar/zijn zorgverzekeraar en of woongemeente”. Dat spaart veel goed betaalde medewerkers AAN de zorg uit ( CAO banken en verzekeraars is veel hoger dan in Zorgsector gebruikelijk ) en biedt “boter bij de vis”. En zoals we weten “ de vis wordt duur betaald”, want geen “gemekker” achteraf. We kunnen deze tijdverspilling van ziekenhuismedewerkers wel anders gebruiken.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.