Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Dit staat er in het concept-AZWA

Dit wordt het AZWA: een brede aanpak van de bureaucratie, gemeenten krijgen een wettelijke ‘gezondheidsplicht’ voor hun burgers en zorgverzekeraars moeten iedereen op een wachtlijst actief benaderen voor bemiddeling. De bekostiging van domeinoverstijgende zorg/welzijn komt beperkt van de grond.
Nuthawut/Stock.adobe.com

De maatregelen passen in de twee

Registreren

2 REACTIES

  1. Allemaal leuk en wel dit AZWA maar het lost structurele problemen niet op, zeker niet in de GGZ. Dat je gaat eisen dat in de GGZ complexere patiënten voorgetrokken moeten worden boven minder complexe patiënten zorgt er voor dat de minder complexe patiënten complexe patiënten gaan worden omdat ze veel langer moeten gaan wachten. Dus groeit de groep complexe patiënten de komende jaren. Dit soort triage klinkt misschien leuk maar is een pleister op een zwerende wond. Er zijn in Nederland meer als genoeg GGZ behandelaren maar als je door slecht beleid van de zorgverzekeraars 20% tot 40% van de behandelcapaciteit niet inzet of betaald krijgt ontstaan er wachtlijsten en ontneem je veel behandelaren de lol in het werk.
    Dus als de rijksoverheid en de zorgverzekeraars eindelijk eens gaan beseffen dat bemoeienis met hoe de zorg ingevuld moet worden door hun niet effectief is en dat het werkveld dat het beste weet, dat omzetplafonds de wachtlijsten alleen maar verhogen en er structureel 1 miljard euro bij moet dan hebben we rond 2030 een groot deel van de wachtlijsten verkleint, ook zeker voor complexe patiënten.

  2. Lees alle reacties
  3. beste Frits,
    Met enige verbazing las ik jouw artikel over de taken en mogelijke wertgeving inzake de gemeentelijke verantwoordelijkheden. Die wetgeving bestaat allang.
    Wet Publieke gezondheid ;gemeentebesturen hebben naast hun algemene verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid op grond van de gemeente wet tevens een wettelijke plicht op het gebied van de volksgezondheid
    Deze verantwoordelijkheid berust op de wet publieke gezondheid.
    artikel 2 lid 1 luidt:”het college van B&W bevordert de totstandkoming en de continuiteit van en de samenhang binnende publieke gezondheiszorg en de afstemming daarvan met de curatieve gezondheidszorg en de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen. Als die continuiteit in het geding is kan een gemeentebestuur handelend optreden. art 125 van de Gemeentewet 1de en 2de lid geven de mogelijkheid aan voor bestuursdwang. Het gemeentebestuur is dus absoluut niet tandeloos en de bestaande wetgeving biedt voldoende handvatten om falende gezondheidszorg aan te pakken. groet Jan sluimers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.