Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dokters klagen over werkdruk

MAARSEN - Huisartsen en medisch specialisten vinden dat zij te hard moeten werken en te weinig tijd aan patiënten kunnen besteden. Bovendien zijn zij ontevreden over de manier waarop hun werk is ingedeeld. Ruim 80 procent zou graag efficiënter en effectiever willen werken.

Dat blijkt uit een onderzoek van Elsevier Gezondheidszorg onder 278 huisartsen en 686 specialisten.

Huisartsen

De artsen stellen dat zij gemiddeld 53,5 uur per week werken. Daarvan zijn zij gemiddeld 31 uur per week bezig met patiëntenzorg. De rest van de tijd gaat op aan zaken als administratie en managementtaken (10 uur) en onderzoek en verplichte bij- en nascholing. Vooral cardiologen en huisartsen zeggen daar last van te hebben.

Bureaucratisering

De toenemende bureaucratisering en invloed vanuit de politiek is daar volgens hen de oorzaak van. Ongeveer de helft zegt dat zij daardoor minder persoonlijk contact met hun patiënt hebben.

Uurtarief

Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) voorspelde vorige week echter dat medisch specialisten in de toekomst meer uren moeten werken en meer mensen moeten helpen om hetzelfde te blijven verdienen. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat specialisten maar 180 dagen per week werken. Hij noemde dat in het licht van de vergrijzing een onderbenutting van menselijk kapitaal en kondigde verlaging van het uurtarief voor specialisten aan.

Ongefundeerd

De Orde van Medisch Specialisten noemde de uitspraken van de minister ongefundeerd en zei dat hij zich op de verkeerde gegevens baseerde. (anp)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.